The War on Drugs bekronen het Cactusfestival in Brugge

Zanger-gitarist Adam Granduciel van The War on Drugs: schitterende apotheose van het Cactusfestival. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Patrick Keersebilck, afscheidnemend directeur van Cactus Muziekcentrum, blikt tevreden terug op het Cactusfestival in Brugge. Drie uitverkochte dagen, geen incidenten en een relaxte sfeer. Met als muzikale hoogtepunten punkoma Patti Smith en The War on Drugs. En de schade aan het Minnewaterpark door de modder? Terrein effenen, herzaaien en over drie weken bloeit het gerenoveerde stadspark als tevoren.

Op zondag, de derde festivaldag, liepen er opvallend minder kinderen door het Minnewaterpark dan ‘normaal’ op het familiale Cactusfestival. De reden? Die hard fans van The War on Drugs hadden vroegtijdig alle tickets gekocht. Bijgevolg ruimden de Bruggelingen, die ‘de lange bar’ als het grootste zomerterras van de Breydelstad aanzien en er doorgaans heel het weekend ‘kamperen’, plaats voor de bewonderaars van de Amerikaanse indierockband.

Bizarre mix

De groepen die zondag optraden, vormden één lang voorprogramma voor The War on Drugs, hoe zeer ook Admiral Freebee en singer-songwriter J. Bernardt, het alter ego van Jinte Deprez van Balthazar, hun best deden. De meest bizarre act was het Nieuw-Zeelandse Unknown Mortal Orchestra: de band van Ruban Nielsen bracht een ongeziene mix van genres en laveerde tussen pop, punk, reggae, new wave, noise en post-punk.

Ruban Nielson van de Nieuw-Zeelandse band Unknown Mortal Orchestra: de meest bizarre mix van muzikale stijlen.
Ruban Nielson van de Nieuw-Zeelandse band Unknown Mortal Orchestra: de meest bizarre mix van muzikale stijlen. © Davy Coghe

De Amerikaanse zangeres Cat Power noopte ons tot een verschroeiende keuze: luisteren naar haar covers van Bob Dylan of kijken naar de finale van het EK voetbal? Gaf Chan Marshall – dat is haar echte naam – een subtiele knipoog naar de match Spanje-Engeland, toen ze muchas gracias zei? Of dacht ze door de jet lag echt dat Brujas een stad in Spanje is?

Zonder geneuzel

Omdat we graag van twee walletjes eten, luisterden we eerst naar Cat Powers ingetogen versies van Mr. Tambourine Man en Leopard-Skin Pill-Box Hat. Fijne liedjes, gebracht zonder het geneuzel van Bob. Cactus opteerde deze keer tot ontgoocheling van vele voetbalsupporters niet voor een groot voetbalscherm op het Bargeplein.

“De muziek primeert en de Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse bands op zondag zijn niet geïnteresseerd in voetbal, we hebben van hen geen vraag gekregen om de match te bekijken”, zei Lien Henneco, woordvoerder van Cactus Muziekcentrum. Maar een wakkere persfotograaf sloot zijn pc in de persruimte – een klaslokaal in de SNT – aan op de beamer van deze stadsschool, zodat het journaille de tweede helft van de EK finale, met drie doelpunten, live kon volgen.

The War on Drugs

Dank zij het doelpunt van de Bask (!) Oyarbazal voor Spanje waren er geen verlengingen en konden we net op tijd naar het park terugkeren voor hét hoogtepunt van het Cactusfestival: het concert van The War on Drugs, dezer dagen de meest populaire band uit Philadelphia! De wijdse, epische songs van zanger-gitarist Adam Granduciel kwamen ten volle tot hun recht in het Minnewaterpark, gekruid met enkele felle gitaarsolo’s.

Er heerste een relaxte sfeer op het Cactusfestival: dank zij de heraanleg van het Minnewaterpark is er meer ademruimte voor de festivalgangers.
Er heerste een relaxte sfeer op het Cactusfestival: dank zij de heraanleg van het Minnewaterpark is er meer ademruimte voor de festivalgangers. © Davy Coghe

Hoe evalueert Patrick Keersebilck zijn laatste festival als directeur van Cactus Muziekcentrum? Patrick: “Er heerste een relaxte sfeer bij publiek en muzikanten. Er deden zich geen problemen voor. Persoonlijk heb ik vooral genoten van Patti Smith en Cat Power. Straffe madammen!”

Park

“Het ‘vernieuwde’ Minnewaterpark is een pluspunt voor ons festival: er is meer ruimte voor de 10.000 toeschouwers, het nieuwe pleintje langs het water, waar je kunt verpozen, is een meerwaarde. De modder hebben we er jammer genoeg dit jaar moeten bijnemen. Van zodra het festival afgebroken is, wordt het terrein genivelleerd en opnieuw gezaaid. Over drie weken zul je niet meer zien dat er op die plek een festival was”, aldus Patrick Keersebilck.

De Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem, die drie dagen op het Cactusfestival aanwezig was, beaamt: “Het komt allemaal in orde. We hebben tien maanden regen gehad, dat heeft de recente heraanleg van het park wat parten gespeeld. Er was al wat schade na Feest in ‘t Park. Onze stadsdiensten zullen de klus wel klaren. Gras herstelt zich vlug. Er is geen enkele reden om hiervoor het Cactusfestival in vraag te stellen. We zijn fier dat we deze schitterende muzikale driedaagse in Brugge hebben!”