‘t Leeshuus steekt tandje bij voor boekenfestival Faar

Raf Bronselaer en Bea Derouck rekenen op zo'n 6.000 bezoekers. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

’t Leeshuus is erg tevreden met het non-fictieboekenfestival Faar, dat op donderdag 7 maart van start gaat en nog loopt tot zondag 10 april, en plant extra activiteiten. “De boekenmarkt wordt dit jaar overdekt en kan in alle comfort plaatsvinden”, luidt het.

“We hebben een dagelijkse werking met een ontmoetingsruimte en plaats voor boekenverkoop”, zegt voorzitter Raf Bronselaer van ’t Leeshuus op de Groentenmarkt. “We evolueerden ook steeds meer naar ontmoetingsplek voor de buurt. Daarnaast zijn hier ook leesgroepen, optredens van woordkunstenaars en muzikanten. We zetten steeds vaker in op interactie met de wijk, zoals de opstart van een maandelijkse wijkkrant.”

Lezen promoten

Een 35-tal vrijwilligers werkt mee. “Dit voorjaar pakken we nog uit met avonden rond thema’s waar we de mensen aan het woord laten en politici mogen luisteren.” Ze staan achter het non-fictieboekenfestival Faar, dat nu al voor de derde keer georganiseerd wordt en mikt op 6.000 deelnemers. Bea Derouck (verantwoordelijke publiekswerking): “We willen mensen aan het lezen krijgen en het maakt niet uit of ze nu bij ons boeken kopen of ze komen die tegen op een festival zoals Faar.”

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart pakt ’t Leeshuus uit met een tweedehandsboekenmarkt op de Groentenmarkt, telkens van 11 tot 17 uur. Bea Derouck : “We hebben ervaring met het organiseren van boekenmarkten in de zomer. Belangrijk is dat zo’n event overdekt is, want in maart kan het weer ons parten spelen. Voor onze boekmarkt met gratis toegang ligt de focus op non-fictieboeken, maar er zijn ook andere boeken.”

In het gezellige Leeshuus zelf is Sylvie Moors op zaterdag en zondag tussen 11 en 13 uur te gast met De Boekendokter. Voor deze mooie formule luistert Sylvie naar mensen die langskomen. Na een gesprek/consultatie schrijft ze hen een boek voor. “Ze heeft een enorme kennis en benut die in haar voorschriften. Die zijn zeer gericht en accuraat. Dat kan ik zelf getuigen”, zegt Bea. Deze activiteit is gratis. ’t Leeshuus heeft ook ervaring met wandelingen en voorziet op Faar een tocht met dichter en performer Meermens (Bram Verstappen). Hij neemt de deelnemers mee op een tocht in het centrum en brengt er poëzie en muziek. Dit vindt plaats op zondag 10 maart; deelnemen kost 10 euro (drankje inbegrepen). Inschrijven kan via welkom@leeshuus.be (EFO)

Info over het non-fictieboekenfestival FAAR op www.faar-oostende.be, over ‘t Leeshuus op www.leeshuus.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier