Sociaal-artistiek project DE WAKKEREN op 17 oktober in première in oude stationsloods Menen

Een sfeerbeeld van een van de repetities. (Foto Emma Ostyn)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op donderdag 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, gaat DE WAKKEREN in première. Niet alleen de locatie is bijzonder – de theatervoorstelling vindt plaats in de oude stationsloods van Menen – maar ook het tijdstip. De première van DE WAKKEREN is niet toevallig gepland net voor middernacht, om 23u30. De nacht speelt immers een belangrijke rol in het stuk. Daarna kan je DE WAKKEREN nog drie keer zien in Menen en één keer in Kortrijk op minder uitdagende tijdstippen. Er komt ook een publicatie van de theatertekst met beeld en uitleg bij het parcours ernaartoe.

Naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede creëerde Mona Thijs ‘De Wakkeren’, een poëtische tekstvoorstelling over de mogelijkheden en de obstakels van de nacht. Voor de tekst baseerde ze zich op verhalen die Menenaars in armoede of kwetsbaarheid schreven en vertelden tijdens een workshopreeks op verschillende locaties in Menen (CAW Zuid-West-Vlaanderen, ‘t AC-oord en het Rode Kruisopvangcentrum, red.).

Droom

Het hele sociaal-artistieke project begon met een droom van een groep sociaal bewogen mensen en organisaties uit Menen. Elk jaar grijpen ze de Werelddag van Verzet tegen Armoede aan om de stem van mensen in armoede te laten weerklinken. Samen met Mona Thijs nodigden ze deelnemers uit om hun eigen ervaring en fantasie om te zetten in fictie. Het resultaat reikt op die manier verder dan hun problematiek: het verhaal gaat niet enkel over zorgen maar ook over dromen en verbeelding.

De oude stationsloods zal dus nog eens gebruikt worden. (gf)
De oude stationsloods zal dus nog eens gebruikt worden. (gf)

Vanaf 17 oktober brengen vier lokale spelers de tekst: Ann Cael, Marinka Cuvelier, Marte Tamsin en Stefaan Vanhaute. Drie van hen namen ook al deel aan de schrijfworkshops. Na de nachtelijke première kan je het stuk ook nog zien in de stationsloods op vrijdag 18 oktober, donderdag 24 oktober en vrijdag 25 oktober, telkens om 20 uur 15. Overdag wordt de voorstelling ook voor leerlingen van secundaire scholen gespeeld. Wie het stuk in Kortrijk wil zien, kan dat op dinsdag 22 oktober bij Unie der Zorgelozen (in samenwerking met Schouwburg Kortrijk, red.).

Tickets en info vind je op www.ccdesteiger.be. Net als de tickets zal ook het boekje van de tekst en het project te koop zijn volgens het pay what you can – principe: kies zelf welk bedrag je kan missen.

‘De Wakkeren’ is een project van CC De Steiger, Sociaal Huis Menen, De Figuranten, CAW Zuid-West-Vlaanderen, Welzijnsschakel Grenslicht, Rode Kruisopvangcentrum, Cie Tabloo en Academie voor Beeld, Muziek & Woord Stad Menen. Met de steun van vdk bank, Nationale Loterij, Rotaract en Rotaryclub Menen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier