Twee regisseurs staan in voor de Gouden Boomstoet in Brugge: Roeselarenaar Tom Ternest (43) en Bruggeling Dominique Deckers (56). Eerstgenoemde is een Vlaams theateracteur, die vooral bekend is door de tv-series ‘Eigen Kweek’ en ‘Albatros’. Hij is de drijvende kracht achter theatermakery Het Eenzame Westen en is regisseur van participatieve projecten. Laatstgenoemde is aan zijn tweede editie toe en regisseert ook al tien jaar de Heilig Bloedprocessie.
“We vullen elkaar perfect aan”, zegt Dominique Deckers. “Toen Brugge Plus in 2017 de Gouden Boomstoet overnam van het Comité voor Initiatief, hadden we onvoldoende tijd om het concept te veranderen. Nu ben ik verheugd dat ik samen met Tom het format een meer hedendaagse toets kan geven. Ellen Verstraete en ik waren heel gecharmeerd toen we in 2022 de voorstelling ‘Animal Farm’ van Tom zagen. Daarna is hem gevraagd om mee in dit avontuur te stappen.”
Knipoogjes
“De taakverdeling? Tom is de artistieke leider die de stoet nieuwe impulsen geeft, ik ben het vertrouwde gezicht voor de Brugse deelnemers, ik ken het talent van nagenoeg elke figurant en weet dus perfect hoe ik die kan inpassen. Tom en ik brainstormen samen met ons artistieke team.”
Tom Ternest beaamt: “Als regisseur wil ik een project samen maken, kansen geven en de grenzen laten vervagen tussen liefhebbers, professionele en ‘bijzondere’ acteurs. Vooraleer ik ‘ja’ zei voor de Gouden Boomstoet, heb ik geaarzeld. Veel projecten starten vanuit een eigen idee, de stoet is een opdracht, met voorwaarden en beperkingen. Maar hoe meer beperkingen, hoe inventiever ik word”, glimlacht Tom.
Drie verschuivingen
“Er is ons gevraagd om voor drie verschuivingen te zorgen in vergelijking met vorige edities. De stoet moet leesbaarder worden, zodat de mensen zonder programmaboekje kunnen volgen. Hij moet interactiever worden en geen veredelde modeshow meer zijn.”
“Zeker de Brugse Zotten zullen daarvoor zorgen. Tenslotte moet dit historisch erfgoed een hedendaagse relevantie krijgen. Er zitten knipoogjes naar onze huidige samenleving bij. Een voorbeeldje: er is makkelijk een link te leggen tussen de pest in de middeleeuwen en corona.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier