Paulusfeesten rond Ensor zijn Oostendser dan ooit

Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Paulusfeesten bouwen niet af na hun 50e editie van vorig jaar. Voor dit jaar strikten ze Channel Zero, Urbanus en Guga Baul. Oostende Zingt blijft een vaste waarde en DJ’s krijgen een betere plaats. En de feesten introduceren een kan om bier bij te vullen.

“Alles is doorspekt met Ensor. We zetten meer in op de aankleding en beleving daarrond en ook het straattheater besteedt daar aandacht aan”, zegt voorzitter Pascal Baele.”Wij brengen Ensor met een hoek af. 80 procent van de initiatieven zijn eigen nieuwe creaties, maar we krijgen ook attributen van de stad en hulp van het Ensorinstituut.” Er wordt niet op de lauweren gerust na 50 edities. “We behouden de open ruimte op Pier en Pol en het podium blijft voor de kerk. De tent passen we aan met een decoratieve lichttunnel en in de tent krijgen ook de deejays van ’t Duukertje een plaats.”

1,5 liter bier

Betalen op de feesten doe je met bonnetjes. Ze werken met herbruikbare bekers met een waarborg en een nieuw item : de bierkan. “Daar kan anderhalve liter bier in. Ideaal voor groepen om bij te vullen”, luidt het over de kan die men voor 18 bonnetjes kan laten vullen. “We verwachten tijdens de feesten 120.000 mensen”, zegt Pascal Baele. De Paulusfeesten laten Ensor schitteren en organiseren samen met Marionettentheater Kallemoeie in hun kelder voorstellingen met poppen.

Mooie acts

Programmator Jasper Pollet: “We maken een balans tussen nieuwe artiesten en grote namen zoals Channel Zero, Guga Baul, Urbanus en de fanfare, Yves Deruyter en Dimaro, Augustijn, Alex Agnew, Roland en Buscemi. We mikken ook op de jongeren met Gestapo Knallmuzik. En ook Oostende Zingt blijft een vaste waarde. We hebben 120 acts, waarvan 50 Oostendse.” Burgemeester Bart Tommelein is tevreden. “Op één van de eerste edities maakte ik kennis met de toen nog onbekende Urbanus. Dit jaar staat hij hier opnieuw. Het is een mooie uitdagende affiche, maar het is toch vooral een feest waar alle Oostendenaars samen komen. En ook hulde aan de 350 vrijwilligers want zonder hen zijn er geen Paulusfeesten. Een mooi voorbeeld van engagement dat zorgt voor verbinding.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier