Paulusfeesten goed gestart met twee topavonden, maar heel wat boe-geroep voor sluitingsuur van bars en taps

De inkomsten uit de drankverkoop zijn van groot belang voor de Paulusfeesten. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Er is gesakker en boe-geroep op de Paulusfeesten omdat de bars om 1.30 uur moesten sluiten. “Op de openingsavond legde de politie de bar stil om 1 uur”, zegt voorzitter Pascal Baele. Als gevolg daarvan is er voor of na elk optreden een aankondiging en die kan rekenen op boe-geroep.

Met straattheater dat blijft verbazen, door de gemoedelijke sfeer en meer dan 100 muziekoptredens zijn de Paulusfeesten ook dit jaar weer hét feest voor de Oostendenaars en muziekliefhebbers. Op de openingsavond waren er Die Verdammte Spielerei (met een ode aan componist Bert Kaempfert) en als hoofdact Urbanus. “Op de tweede avond was er ook veel volk voor een stevige avond met als hoofdact Channel Zero. Telkens was er een ‘full house’ met duizenden toeschouwers op het plein. We zijn best tevreden over de start”, zegt voorzitter Pascal Baele. “We hopen dat het weer goed blijft want dat zorgt voor extra volk voor onze feesten.”

Sluiting bars

Maar op de openingsavond was er een domper. “De politie kwam langs en liet weten dat de bars en taps dicht moesten om 1 uur”, zegt een medewerker. Voorzitter Pascal Bael duidt:“ Alles heeft te maken met de afspraken die we maakten met het stadsbestuur en ordediensten dat de muziek zou ‘uitdoven’ om 1 uur. Daarbij was er een misverstand dat ook de bars moesten sluiten om 1 uur. Er was nochtans een ‘gentlemen’s agreement’ dat we konden uitdoven en tappen tot 2 uur. De eerste avond werden de taps in opdracht van de politie gesloten. Sindsdien maakten we de afspraak dat het kon tot half twee.” Aan de taps hangt nu uit dat de ‘last call’ er is om 1.15 uur.”

Bij de Paulusfeesten sakkeren ze omdat er vorig jaar geen problemen waren met bars die tot 2 uur open bleven. “Er zijn daar ook nooit incidenten geweest”, luidt het. Pascal Baele duidt: “Er is om middernacht een uitstuif met een DJ in de grote tent. Mensen kopen nog bonnetjes en willen die opdrinken.”

Boe-geroep

“Men vergeet dat dit een gratis stadsfestival is en dat we de inkomsten halen uit drankverkoop. En dan kan een uur extra echt wel het verschil maken. Ons volksfeest is hier al 51 jaar aanwezig. 70.000 tot 100.000 mensen waarderen dat. En die willen na een optreden nog iets kunnen drinken. Het feest laten uitdoven tot 2 uur lijkt me nochtans gezond verstand. Zo was het vorig jaar”, zegt Pascal. Het sluitingsuur levert bij medewerkers wel wat opmerkingen op tegenover het stadsbestuur en politie. Anderen denken dan weer terug aan de periode dat de politie op het Pauluspleintje de muziek kwam stil leggen.

Bij de Paulusfeesten willen ze het niet op de spits drijven. Voorzitter Pascal Baele: “We hebben gepraat en het compromis ligt nu op 1.30 uur. We zullen ons er aan houden.“ En om toch voldoende inkomsten te halen uit de drankverkoop doen de Paulusfeesten een beroep op het publiek. De presentatoren maken nog de hele week voor of na het optreden melding van ‘het sluitingsuur op bevel van de politie’. Er wordt opgeroepen om de feesten te steunen en te drinken. De aankondiging werd steevast onthaald op boe-geroep. Of aan de oproep om te drinken (meer) gevolg gegeven wordt, zal blijken na de feesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier