Paasfoor 2024 is geopend!

Schermgezicht Julie Vermeire (rechts, met blauwe trui) is de eerste meter van de Paasfoor. Zij opende de kermis samen met onder meer burgemeester Vincent Van Quickenborne. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

18 dagen lang, van donderdag 28 maart tot en met zondag 14 april, zijn de Kortrijkse straten opnieuw gevuld met de geur van oliebollen en het geluid van gillende mensen vanop een gewaagde attractie. Meter Julie Vermeire kroonde donderdagnamiddag tijdens de feestelijke opening zeven prinsjes en prinsesjes van de Paasfoor. Jean Busch en het Paasfoorcomité trakteerden gratis oliebollen.

Na 180 jaar bestaan van de Kortrijkse kermis hebben we voor de eerste keer een meter: Julie Vermeire (26). Zij woont sinds twee jaar in Kortrijk bij haar vriend Laurins Dursin. “Ik voel me steeds meer verbonden met de stad. Het is leuk om als allereerste meter gevraagd te zijn, een mooie eer. Kortrijk vind ik ook super tof. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn steun kan bijdragen en mensen kan enthousiasmeren om naar de Paasfoor te komen. Mij zal je hier alvast vaak vinden. Mijn favoriete attractie is de XXL, ik hou wel van actie en snelheid. Ik zoek graag de adrenaline op.”

Plaatsmeester Mathieu Dhantschotter – trouwens zoon van foorkramer Gents Gebak Pauwels – slaagde er voor een tweede jaar op rij in alle 131 attracties over de stad te verspreiden. “Door de continue werkzaamheden was dat niet evident. Samen met de mensen van Minder Hinder en Ruimte zochten we tijdig naar goede staanplaatsen. Het is de bedoeling dat alle forains te allen tijde en te allen koste in het centrum kunnen blijven staan. Ik ben zeer blij dat we van Howest de kans kregen om Parking 4 in te nemen, vlak bij het uitgebreide Nelson Mandelaplein, waar trouwens mooie attracties staan zoals Deca Dance en de Polyp.”

“Het is de bedoeling dat alle forains te allen tijde en te allen koste in het centrum kunnen blijven staan” – Mathieu Dhantschotter

Onder begeleiding van de prinsjes en prinsesjes van de Paasfoor en de fanfare richting de nieuwe locatie Parking 4
Onder begeleiding van de prinsjes en prinsesjes van de Paasfoor en de fanfare richting de nieuwe locatie Parking 4 © MD

Ook Heidi Coussens – voorzitter van het Paasfoorcomité – was tijdens haar openingsspeech zeer positief over de plaatsmeester. “Dit is mijn 42ste kermis. Het opstellen van de Paasfoor kan je vergelijken met een puzzel, en wij denken dat Mathieu een fervent puzzelaar was in zijn jeugd”, knipoogt Heidi. “Ervaring leert dat mensen komen voor sfeer, en niet voor de pleinen, van de kermis. Dit jaar valt de Paasfoor ook volledig in de paasvakantie. Dit wordt dus ongetwijfeld een voltreffer. We hopen ook met de mensen van de volgende legislatuur dezelfde goede verstandhouding te hebben.”

Ook dit nog. Om 20.30 uur is er een optreden van Aaron Blommaert en om 21.45 uur een spetterend vuurwerk aan de Broeltorens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier