West-Vlaamse festivalorganisatoren blikken met gemengde gevoelens terug op de eerste festivalzomer waarin herbruikbare bekers verplicht waren. Slechts twee tot acht procent van de bekers verdwijnt of gaat kapot, blijkt uit een rondvraag.
Met Leffingeleuren als traditionele afsluiter zit de West-Vlaamse festivalzomer er straks weer op. De voorbije weken gingen meer dan een miljoen herbruikbare bekers over de togen van de vele festivals in onze provincie. Die stevige plastic bekers waren vorig jaar al verplicht op evenementen, maar festivalorganisatoren kregen van de Vlaamse overheid nog tijd tot deze zomer.
“We hebben één leverancier van dranken, die de bekers huurt bij drie andere leveranciers. Het is moeilijk om uit te leggen, laat staan toepassen”
Op Land of Love in Torhout en Hype‘O Dream in Waregem werd voor het eerst gedronken uit herbruikbare bekers. “Het is toch een serieuze meerkost die we niet zomaar konden doorrekenen aan onze bezoekers. Maar misschien moeten we daar volgend jaar wel rekening mee houden in de ticketprijs”, zegt Samuel Vanryckeghem van het Waregemse dancefestival. Bij Land of Love zien ze vooral praktische bezwaren. “Bij elke bar moeten we een team voorzien dat de bekers correct inzamelt per soort. Dat sorteren zorgt ook na het festival voor bijkomend werk.” Logistiek gezien is het soms een heel karwei. “We hebben één leverancier van dranken, die de bekers huurt bij drie andere leveranciers. Het is moeilijk om uit te leggen, laat staan toepassen”, zegt Arne Vanhee van Marktrock Poperinge.
Cadeautjes
Uit onze rondvraag blijkt dat bij de meeste festivals twee tot acht procent van de herbruikbare bekers verloren gaat of breekt. De meeste festivals werken met een munt die bezoekers aan de ingang krijgen en kunnen inruilen voor hun eerste beker. “Als ze die kwijtraken, moeten ze wel betalen voor een nieuwe. Het nadeel van dat systeem is dat mensen op het einde niets meer krijgen voor hun beker, waardoor ze die op de grond laten vallen. En zo gaat die vlugger kapot”, klinkt het.
“Er moet veel extra transport gebeuren om die bekers van aan de andere kant van het land naar hier te krijgen”
Daar hebben ze bij Kneistival in Knokke-Heist een oplossing voor. “We motiveren mensen om hun beker terug te brengen door hen een cadeautje te geven, zoals een petje, drankje of oordopjes.”
Organisatoren vragen zich af of de herbruikbare beker wel effectief duurzamer is dan de wegwerpvariant. “Er moet veel extra transport gebeuren om die bekers van aande andere kant van het land naar hier te krijgen. De vuile bekers moeten we bovendien bewaren in koelcellen, omdat de kans op schimmel daar kleiner is”, zucht Sofie Pauwels van Festival Dranouter. “Veel moeite dus. Bovendien oogt zo’n beker na enkele keren gebruiken niet meer zo fris of proper.”
Minder afval
Heel wat bedenkingen dus, maar één ding is zeker: de herbruikbare beker verkleint de afvalberg. “Wij doen dit al sinds 2016. Het is een gigantische milieuwinst, want anders belanden die wegwerpbekers onder het zand. We kunnen toch zeker twee containers aan afval uitsparen”, zegt Jan Mortelmans van Ostend Beach Festival.
“Over enkele jaren zal het een automatisme geworden zijn, zoals het sorteren van afval”
De beker is sowieso een blijver. “Die mensen die er minder nodig zijn om het festivalterrein op te ruimen, zetten we nu in bij de bekerposten. We dragen graag ons steentje om de ecologische voetafdruk van ons festival te verkleinen. Over enkele jaren zal het een automatisme geworden zijn, zoals het sorteren van afval”, besluit Bernard De Riemacker van Alcatraz Open Air in Kortrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier