Organisatoren Brigandsfeesten Ingelmunster stopten er twintig jaar geleden mee: “Ieder jaar groot feest”
Tussen 1986 en 2001 werden de Brigandsfeesten meestal in maart georganiseerd in Ingelmunster. Dit jaar is het al 20 jaar geleden dat de laatste Brigandsfeesten plaatsvonden. Daarna werd er in een nieuwe bezetting wel nog één carnavalstoet georganiseerd en volgden er ook nog drie Brigandsverkiezingen. Met een Gala werd nog een poging ondernomen om de feesten nieuw leven in te blazen, maar dat lukte niet.
Brouwer Luc Vanhonsebrouck, Frans Carron, Dirk Desmet, Mariette Plovie, Madeleine Corselis zijn de initiatiefnemers van de eerste Brigandsfeesten. De eerste gesprekken vonden plaats in de brouwerij. Het was vooral Madeleine Corselis die ooit meewerkte aan de folklorestoet ‘Den Goeden Ouden Tijd’, die droomde van een carnavalstoet in eigen gemeente. Madeleine bracht de naam Brigandscarnaval aan en legde ook een vaste datum vast: halfvasten. Op vrijdag 7 maart 1986 werd de eerste voorverkiezing van de Brigandsprins gehouden.
Brigandsloop is er nog
Eén dag later volgde de finale. Leerkracht Carlos Verscheure werd tot eerste Brigandsprins aangesteld. Op zondag 9 maart 1986 volgde de eerste carnavalstoet. De Brigandsfeesten bleven groeien. Er kwamen nieuwe bestuursleden bij, onder wie ceremoniemeester Henri Bolle uit de Weststraat. “Met ons comité werkten we enkele seniorennamiddagen op vrijdag uit. Op zaterdagnamiddag was er de succesvolle Brigandsloop van AVI. Ook nu nog bestaat deze Brigandsloop. Op ze zaterdagavond was er telkens de verkiezing van een Brigandsprins met tussendoor diverse optredens. We mochten heel wat Vlaams talent verwelkomen.”
Politici op de rooster
De Brigandsfeesten werden ieder jaar officieel ingezet in januari met de Brigandsorde in de raadszaal van het gemeentehuis. “Wat was dat een mooie tijd”, mijmert Henri. “Iedereen keek uit naar de toespraak van onze voorzitter mijnheer Luc, die in het gemeentehuis zich rustig hield om daarna in het kasteel – zijn eigendom – geen blad voor de mond te nemen en de politici op de rooster te leggen. Er werden in al die jaren heel wat dorpsgenoten opgenomen in de Orde van de Brigands. Iedereen ontving een mooie medaille. Ik ben er zeker van dat veel dorpsgenoten die medaille nog bewaren. De avond van de Brigandsorde was telkens een groot feest met natuurlijk veel Brigandsbier. Weet je wat er zo speciaal was aan de Brigandsfeesten? De ambiance!”, benadrukt Henri (78).
“Ieder jaar was het een groot feest. Op zaterdagavond zat de feesttent op het Markplein nokvol en op zondagnamiddag stonden er duizenden mensen langs het parcours om de stoet te zien voorbijtrekken. De plaatselijke verenigingen deden hun best om met de mooiste praalwagen en het leukste thema uit te pakken. Ingelmunster werd door de Brigandsfeesten heel bekend, maar helaas blijven mooie liedjes niet duren. Er waren wat spanningen in het bestuur, waardoor we besloten om er op het hoogtepunt mee te stoppen. In al die jaren telden we één keizer: Erwin Opsomer die nu in Kachtem woont. De laatste Brigandsprins in 2001 werd zijn neef Nicolas Opsomer.”
Laatste Brigandsprins
In 2002 werd er toch nog een verkiezing en stoet gehouden met vooral nieuwe comitéleden. Toen won Wouter Verschoot. In dat jaar ging voor de laatste keer de carnavalstoet uit. In 2003 werd Kevin Demets Brigandsprins en in 2004 ging de eer opnieuw naar Nicolas Opsomer. Daarna werd het heel stil. Xavier Vanhonsebrouck besloot in 2002 verder te doen met de Brigandsfeesten en nam het voorzitterschap op zich, maar hij koos voor een andere formule. Er werd een Gala georganiseerd, maar dat vond maar één keer plaats. In 2016 werd door de jeugdraad in de maand september een kleinschalige Brigandsstoet gehouden, maar dat concept hield ook maar één jaar stand.
Volgens Henri komt die gouden tijd niet terug. “Met ons schilderbedrijf werkten we één week gratis voor de Brigandsfeesten. We hielpen met de opbouw en zorgden nadien dat alles weer was opgeruimd. Als zelfstandigen verdienden we dus één week niets. Ik denk dat de huidige generatie zoiets niet meer zou doen”, besluit Henri.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier