Oostende voor Anker verwelkomt eerste blikvangers voor zijn vierdaagse

‘El Galeon’ vaart de Oostendse haven in. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Op twee dagen voor de start van de 22ste editie van Oostende voor Anker worden de aanlegplaatsen klaargemaakt, verrijzen de witte tenten langs de Mercatordokken 1 en 2 en lopen de eerste publiekstrekkers de haven binnen.

Zo meldden zich, na de ‘Kamper Kogge’ en de ‘Morgenster’ in de voorbije dagen, tegen het middaguur voor de koppen van de haventoegang twee replica’s van Spaanse historische vaartuigen uit de 16de eeuw. Als eerste verscheen de ‘Nao Victoria’ voor de Oostendse rede. Deze replica, is een voorbeeld van een kraak en werd in 1991 in Spanje gebouwd. Het is het enige van de vijf schepen waarmee Magellaan aan zijn reis rond de wereld begon die de expeditie ook succesvol voltooide. De oorspronkelijke ‘Nao Victoria ‘vertrok uit Sevilla in 1519 en keerde na er een geslaagde wereldreis terug in 1522. De ‘Nao Victoria’, 28 meter lang en 4 meter breed, zal aanmeren in het Mercatordok en gratis open zijn voor het grote publiek. In het kader van het thema ‘Ontdekkingen op zee’ zal je ook de geschiedenis van Magellaan en zijn tocht rond de wereld kunnen ontdekken.

In het kielzog van de ‘Nao Victoria’ voer even later het 17de eeuwse Spaanse galjoen ‘El Galeon’ de haven binnen. Deze Spaanse galjoenen speelden tussen de 17de en 18de eeuw een erg belangrijke rol in de verre handelsroutes naar Oost-Indië, Indonesië en Sumatra. Het vaartuig werd 14 jaar geleden als replica gebouwd in Spanje met als thuishaven Sevilla. Het houten vaartuig van bijna 50 meter lang en 10 meter breed wordt net als het Franse fregat ‘L’Etoile du Roy’ (de vormalige ‘Grand Turk’) uit Saint-Malo ook vaak als filmset gebruikt. Het schip ligt pal voor het treinstation in Mercatordok 1 aangemeerd.

Oostende voor Anker loopt van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei e.k. De organisatoren verwachten ca. 200.000 bezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier