Oostende voor Anker: auteur Doris Klausing brengt verhaal over Oostendse scheepsjongen en wees Luis

Doris Klausing brengt het verhaal van de Oostendse scheepsjongen nog zaterdag en zondag om 11, 14 en 16 uur. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

In het gezellige ruim aan boord van de ‘Hydrograaf’ in het Mercatordok weet auteur Doris Klausing het jonge grut erg te boeien. Zij brengt er ook tijdens de tweede dag van Oostende voor Anker haar verhaal over de Oostendse scheepsjongen en wees Luis en zijn avontuurlijke ontdekkingsreis naar China.

Vroeger waren meisjes of vrouwen niet gewenst aan boord van vissers- en vrachtschepen. Vandaag wist verhalenverteller Doris Klausing de 30 leerlingen van het tweede leerjaar aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege afdeling Arrtshertoginnestraat tegen alle hardnekkige regels van het bijgeloof te boeien.

Sinterklaas

De leerlingen van juffrouw Griet Storme zijn via de gangway ingescheept en vullen het schemerig ruim. Stil zijn ze wel, want uiteindelijk beseffen ze dat ze op de heuse boot van Sinterklaas zijn aanbeland telkens als de heilige man Nederland bezoekt. Trouwens ook de Nederlandse koninklijke familie gebruikte vroeger het schip ook als statieboot bij hun bezoeken aan Zeeland.

Voor haar zeeverhaal put Doris uit haar meest recente roman De smaak van Thee, een avontuurlijke expeditie van de Oostendse Compagnie in de 18de eeuw. Op het fregat Marquis de Prié III’dat de steven wendt naar China om daar thee, porselein en zijde als erg winstgevende retourvracht in haar ruimen op te slaan. Louis kweekt er zeebenen en beleeft er waanzinnige avonturen.

Zeemanslied

“Voor het jonge volkje heb ik mij gefocust op het verhaal van de scheepsjongen wegens zijn spannende belevenissen. Die gastjes zijn nog te jong om de historische achtergrond van die boeiende episode die de ‘Oostendse Compagnie’ voor Oostende betekende te vatten.”

Haar man Giedo Vanhoecke rondt het vertelhalfuurtje af met de eeuwenoude shanty (zeemanslied) Douwe, jongens, douwe, waarvan hij de strofe over de zeemeermin in de hangmat van de matroos voor die kinderoortjes wat heeft gefatsoeneerd.

Het OVA-weekend is meteen ook de laatste kans om de boeiende tentoonstelling over de Oostendse Compagnie, die precies 300 jaar geleden werd opgericht, te bezoeken in het Stadsmuseum in de Langestraat 67.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier