Voor het tweede jaar op rij staat er geen Ieperse revue op het programma. Vorig jaar zagen de mensen van het Ieperse Operettegezelschap hun opvoering gedwarsboomd door de pandemie, nu speelt de stadsschouwburg hen parten. En daarbij gooien ze bij monde van Frederick Verstraete vooral een steen naar de lokale overheid.
“Volgens mij is dit inderdaad grotendeels de schuld van het stadsbestuur en het cultuurbeleid”, aldus Frederick Verstraete. “Het is nu al vijf jaar dat we de erbarmelijke toestanden in de stadsschouwburg aanklagen, want al die tijd komt er al water binnen. En bovendien heerst corona nu al bijna twee jaar, dus konden er zeker al de nodige stappen ondernomen worden om alles in orde te brengen en de nodige aanpassingen te doen, zoals ventilatie. We krijgen meer en meer de indruk dat men geen oog heeft voor de lokale verenigingen. Waarom is er voor ons geen plaats in het Perron, en voor andere artiesten of niet-Ieperse verenigingen wel? Waar liggen dan de prioriteiten? Vooral als je weet dat we met de revue toch altijd een 3.000 toeschouwers halen. Misschien lachen we te veel met de lokale politici?”
“Je moet bovendien weten dat we een jaarlijks kostenplaatje hebben van ongeveer 5.000 euro voor het stockeren van al onze decorstukken. Dat maakt dat we nu al het dubbele uit onze kas hebben mogen halen zonder één euro inkomsten. Van de ongeveer 200 euro extra subsidie die we kregen van stad Ieper zal het zeker niet komen. Wees maar zeker dat, als we kunnen spelen eind 2022, het een heel zwaar beladen revue zal worden.”
Extra subsidies
Maar volgens schepen van Cultuur Valentijn Despeghel (Vooruit) treft het stadsbestuur weinig of geen schuld. “Het stadsbestuur weet dat corona het zeer moeilijk of zelfs soms onmogelijk maakt voor verenigingen, in het bijzonder verenigingen die zich richten naar een breed publiek zoals toneelgezelschappen. Ook onze eigen stadsdiensten kampen met dezelfde problematiek. Waar mogelijk proberen we de noden van onze verenigingen te verlichten. Ondanks het gegeven dat de meeste cultuurverenigingen in 2020 en 2021 weinig tot niks konden organiseren, besliste het stadsbestuur om de jaarlijkse werkingssubsidies toch uit te betalen. Deze middelen werden verhoogd met middelen uit het Noodfonds. Voor het Iepers Operettegezelschap betekende dit een verhoging van 291 euro tot 1.042 euro. Het gezelschap kon ook een extra subsidie aanvragen, maar heeft dat niet gedaan.”
Deur staat open
“Verenigingen die rekenen op de stadsschouwburg voor hun werking hebben bovenop corona een extra domper te verwerken. De afgelopen jaren was er inderdaad al wateroverlast in het gebouw maar dit werd telkens verholpen. Echter deze zomer liep de kelder, wegens een nog verder te onderzoeken oorzaak, onder water waardoor de verwarming het begaf. Sinds 28 juli komen daar de strenge ventilatienormen in het kader van corona bovenop. Halfweg september startte het stadsbestuur met de opmaak van een dossier om ventilatie via verwarming binnen te brengen in de stadsschouwburg. Gezien de ouderdom van het gebouw is dit dossier complex. Het vergt daarom de nodige tijd in voorbereiding en uitvoering. Temeer om ook de juiste procedure voor overheidsopdrachten te volgen. De verenigingen die de schouwburg gebruiken werden hierover geïnformeerd. Er werd voor hun geplande voorstellingen ook op zoek gegaan naar alternatieve locaties. Eind augustus besliste de Ieperse Revue echter al om haar productie af te gelasten wegens de ventilatienormen en verminderde zaalcapaciteit, waardoor de stadsdiensten voor hen dan ook niet langer naar alternatieven zochten. De deur van de stadsdiensten staat altijd open om de problemen te bespreken en samen op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Ook de Ieperse Revue mag komen aankloppen, maar dat gebeurde op vandaag nog niet.” (DT)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier