https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Olivier Es trouwe foorkramer in Tielt: “Bekend van ballenkraam”

Olivier Es. (foto WME) © WMe by Wouter Meeus Regional
Redactie KW

Komend weekend strijkt de Septemberkermis neer in de schaduw van de Hallentoren en kunnen kinderen zich weer uitleven aan onder meer het ballenkraam van Olivier Es, al 30 jaar een vertrouwd gezicht op de Tieltse kermisforen.

De 46-jarige Kortrijkzaan schuimt een 100-tal kermissen per jaar af met zijn kramen, die je gegarandeerd kent. Bij het eerste dienen kinderen ballen in ‘gapende’ monden te gooien, het tweede is er eentje waarin ze blikconstructies omver kunnen keilen en het derde staat garant voor een leuke portie basket. “In Tielt kennen ze mijn vooral van het ballenkraam”, zegt Es, die vijf keer per jaar naar de Europastad komt. Met carnaval, Pinksteren, de Tieltse Feesten, de Stations- en septemberkermis: altijd is hij present.

“Tielt is qua omvang niet te vergelijken met pakweg de Waregem Koerse Feesten of de Paasfoor in Kortrijk, maar je moet kijken naar het geheel. In de staart van de coronacrisis mogen we alweer drie kermissen uitrijden en nog geen enkele is slecht geweest. Je merkt dat de mensen weer blij zijn om buiten te komen.”

Nachtje doorwerken

Dit weekend wordt bijzonder druk voor Olivier, die met uitzondering van Ronse, Maldegem, Moeskroen en Kruisem alleen op kermissen in eigen provincie staat. “Vrijdagavond sluit ons kraam pas om 23 uur in Maldegem. Met het ene deel van de collega’s steken we dan meteen door naar Tielt, de rest rijdt richting Ingelmunster. In ons geval betekent dat rond 1 uur wegrijden in Maldegem, rond 2 uur arriveren in Tielt en een nachtje doortrekken.”

Olivier Es schat dat zijn kraam tegen het ochtendgloren zal opgebouwd zijn. “En dan gaan we nog een klein beetje slaap proberen in te halen”, lacht hij.

De kermisfoor met een tiental kramen opent zaterdag om 14.30 uur en zondag om 15 uur. Op vrijdag 24 en maandag 27 september staat het oliebollenkraam er ook.

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.