De twintigste editie van Erfgoeddag in het weekend van 24 en 25 april wordt sowieso bijzonder. In Ieper heeft de Dienst der Gedroomde Gewesten in opdracht van de kerkfabriek van de Sint-Pieterskerk een uniek coronaveilig programma uitgewerkt: Noxaal.
Vorig jaar reeds vroeg de kerkfabriek aan dit sociaal-artistiek collectief om naar aanleiding van Erfgoeddag 2020 iets te organiseren, maar corona gooide roet in het eten. Gelukkig werd de Dienst der Gedroomde Gewesten (DDGG) dit jaar opnieuw gevraagd om iets uit te dokteren. Dat vernemen we van Simon Vantomme.
“We zijn hen hiervoor heel dankbaar”, zegt Simon. “Jef Peeters is onze contactpersoon van de kerkfabriek en we krijgen alle nodige medewerking. Dat doet deugd. Onderling waren we bij de DDGG snel van mening dat we ‘iets’ coronaveilig moesten organiseren, want de mensen snakken naar cultuur en ontmoeting. We gingen op zoek naar een haalbaar alternatief en zo kwam Noxaal tot stand. Het is een zelf samengesteld woord waar we ‘nacht’ ( het thema van deze Erfgoeddag, red .) en ‘oksaal’ ( plaats in kerk waar koorzangers normaal staan, red .) met elkaar versmelten.”
Lokale artiesten
Mede-organisator Gust Claeys legt uit: “Met Noxaal willen we twee lokale artiesten een podium geven om op een unieke locatie hun ding te doen. Dat optreden zullen we livestreamen via Facebook waardoor iedereen thuis kan meegenieten van dit muzikaal talent! We hebben ervoor gekozen om dit in het oksaal te organiseren omdat we het online publiek zo een uniek overzicht kunnen geven van de Sint-Pieterskerk.”
Extra meegenomen is dat deze ruimte door zijn rechtstreeks contact met de kerk goed te ventileren valt, want ook daar moeten organisatoren van evenementen in coronatijden rekening mee houden. Ook daar hebben de DDGG-organisatoren goed over nagedacht. “Het oksaal is normaal niet toegankelijk voor het grote publiek”, aldus Simon Vantomme. “We hadden gehoopt om met ons optreden toch enkele bezoekers de kans te kunnen geven om deze ruimte te bezoeken, maar gezien de huidige pandemie is dit niet mogelijk en dat begrijpen we volledig!”
Gust verduidelijkt het tijdstip van hun initiatief: “Het thema nacht willen we vooral tot zijn recht laten komen tijdens het optreden. We hebben ervoor gekozen om de streaming ‘s avonds te organiseren in een intieme sfeer, waar we het donkere vooral willen aanvullen met sfeerverlichting en warmte van de optredens zelf. Dit kunnen we dankzij de medewerking van Kanzi Louagie en Stan Outtier die helpen met het technisch aspect van de stream en het geluid. De optredens zelf worden verzorgd door ‘Here it is’ (gewezen Ieperling Lieven Devloo) en ‘The Grand RazoO’ (Wannes Beernaert, deelnemer van The Voice). Enkele leden van de DDGG zullen toezien op het algemeen verloop van de avond, opbouw van het podium, ontsmetten van de contactpunten …”
Stadskrant #3 Tuin
Doordat dit initiatief online en gratis is, moet er niet ingetekend worden. “Alles gebeurt via de Facebookpagina van de DDGG. We starten om 20.30 uur en het laatste optreden zal om 22.30 uur voorbij zijn. De exacte tijdstippen met wanneer welke artiest zal optreden, zal je op onze Facebook-eventpagina terugvinden! Elke artiest zal een halfuurtje optreden, met tussenin telkens voldoende pauze zodat we alles goed kunnen ontsmetten.”
“Ondertussen zit de vaste kern van de DDGG niet stil. “Eind volgende week komt Stadskrant #3 Tuin uit die je gratis op de kop kunt tikken via verschillende verdeelpunten zoals bib, academie, Slow Wings, Papaver… Vergeleken met de eerste twee edities is dit een lijvig exemplaar waarin we de tuin vanuit verschillende hoeken belichten. Verder is het concept van Stadskrant #4 ook in volle ontwikkeling en werken we met het collectief nog enkele ideeën uit achter de schermen”, vertelt Gust Claeys.
Naast Noxaal zijn er tijdens het weekend van 24 en 25 april naar schatting nog 599 andere activiteiten die plaatsvinden bij 800 archieven, musea, erfgoedbibliotheken, erfgoedcellen, heem- en familiekundige kringen en andere erfgoedorganisaties.
Noxaal – zaterdag 24 april – 20.30 uur tot 22.30 uur – livestream op Facebookpagina van Dienst der Gedroomde Gewesten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier