Noodlijdende Zoute Grand Prix: “We blijven geloven in geslaagde overname”

Ondanks slechte cijfers heeft de organisatie nog hoop voor de Zoute Grand Prix. © BELGA
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het bedrijf Zoute Grand Prix diende bij de rechtbank een verzoekschrift in voor een gerechtelijke reorganisatie. Zoute Grand Prix torst een schuld van zo’n vier miljoen euro. “We hebben er goede hoop op dat we met de participatie van CIM Capital zullen kunnen doorstarten”, klinkt het bij de organisatie.

Met vorig jaar in Knokke zo’n 30.000 betalende bezoekers en ook in 2022 een geslaagde editie, leek het er bijzonder goed uit te zien voor de toekomst van Zoute Grand Prix, de organisatie met de gebroeders David en Filip Bourgoo als oprichters en drijvende krachten. Maar het is niet al goud wat blinkt. Zoute Grand Prix torst een schuld van maar liefst 4 miljoen euro. Op vrijdag 2 februari diende het bedrijf bij de rechtbank in Brugge een verzoekschrift in voor een gerechtelijke reorganisatie, schreef de krant De Tijd op zijn website. Als de rechtbank daarmee instemt, zal overnamekandidaat CIM Capital, een investeringsfonds, een herstelplan indienen. Dit moet dan door minstens de helft van de schuldeisers, die bovendien minstens de helft van de totale schuld vertegenwoordigen, worden goedgekeurd. Indien dit niet lukt, dan gaat de deal niet door.

De vraag wordt gesteld hoe zo’n bedrijf, dat ook jaarlijks op een flinke subsidie van de gemeente Knokke-Heist kan rekenen, zo’n schuldenput kon opbouwen. “Daar zijn drie oorzaken voor. Ten eerste was er een ‘buy out’ van een van de vennoten. Daarnaast was er ook de heel zwaar door corona getroffen editie 2020”, laat de organisatie weten. “En in 2021, toen we lange tijd zicht hadden op een organisatie zonder hindernissen, dook het coronaspook dan toch weer op en konden we maar drie weken op voorhand starten met de ticketverkoop. En dan nog verliep de organisatie met allerlei beperkingen, waardoor we maar 7.000 tickets verkochten. Ter vergelijking, bij de editie van 2023 verkochten we 30.000 tickets. Ook het volledig moeten terugbetalen van de opstartsubsidie van de Vlaamse overheid, omdat het evenement toch doorging, was een domper.”

Doorstart

“Maar voor 2022 kunnen we nu wel heel mooie bedrijfscijfers voorleggen en die van 2023 zijn nog niet helemaal verrekend, maar zullen minstens even goed zijn”, laat de organisatie nog weten. “Dus daardoor hebben we goede hoop dat we met de participatie van CIM Capital zullen kunnen doorstarten, en dat hoogstwaarschijnlijk ook nog steeds met de gebroeders Bourgoo aan boord, want hun adressenboekje in de autowereld is echt wel indrukwekkend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier