Nieuwpoort herdenkt Wederopbouw met Feniksproject
Stad Nieuwpoort lanceert deze zomer het Feniksproject. Daarmee wil de IJzerstad de wederopbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog een eeuw geleden herdenken. Op het programma staan een originele kortfilmwandeling en een openluchtspektakel op het Marktplein.
Na de Eerste Wereldoorlog bleef er van Nieuwpoort niets over dan enkele ruïnes. De bewoners keerden in de daaropvolgende jaren terug en begonnen met de heropbouw van hun stad. Een eeuw later is dit de inspiratie voor een herdenkingsgebeuren onder de naam het Feniksproject, met de metafoor dat Nieuwpoort als een feniks uit zijn as herrees.
“De reconstructie van de stad was meer dan puin ruimen en het optrekken van gebouwen. De Wederopbouw stond symbool voor de terugkeer van het leven zelf. Nieuwpoort bloeide opnieuw op”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).
Het Feniksproject levert vooral een toeristische toets aan het herdenkingsgebeuren. “Het oorlogsverhaal is onlosmakelijk verbonden met Nieuwpoort. Dit wordt al geënsceneerd in het bezoekerscentrum Westfront en er vond ook al de herdenking plaats van de Grote Oorlog. Nu focussen we ons dus op de Grote Wederopbouw”, kaart schepen voor Toerisme Ann Gheeraert (CD&V) aan.
Het Feniksproject maakt onderdeel uit van het regionaal project FENIKS2020 gecoördineerd door Westtoer. Dertien steden en gemeenten uit de Westhoek brengen het thema van de wederopbouw onder de aandacht. Voor het evenement in Nieuwpoort kreeg de stad van Toerisme Vlaanderen een toelage van 65.000 euro om zo het herdenkingstoerisme wind in de zeilen te geven.
Wandelroute en openluchtspektakel
Het Feniksproject bestaat uit twee grote delen. Enerzijds is er de wandelroute In het Spoor van… Feniks en een theaterspektakel Follow the… Feniks . Bij die eerstgenoemde werd een wandeling doorheen de historische binnenstad in elkaar gestoken waarin bezoekers met QR-codes zes scènes kunnen afspelen.
Frieda Vanslembrouck stond in voor het in elkaar steken van deze scènes. “De beelden van de ruïnes zijn best shockerend”, geeft ze mee. “Ik heb mij vooral gebaseerd op schrijfsels van Juul Filliaert die de tijd van toen goed weergeeft in zijn anekdotes. Oorspronkelijk was het de bedoeling om meerdere voorstellingen per dag te doen, maar door corona zijn we overgegaan naar kortfilms. In die filmpjes zijn het oude en nieuwe verbonden met elkaar.”
De wandelroute is doorlopend te beleven van donderdag 1 juli tot en met woensdag 15 september 2021 en start in het bezoekerscentrum Westfront.
Daarnaast is er ook nog het openluchttheaterspektakel Follow the… Feniks die zich op het Marktplein zal afspelen met projectie, videomapping en livemuziek. De gevels van het stadhuis en de Stadshalle dienen als canvas. Regisseur Mieke Dobbels neemt er het publiek mee naar het Nieuwpoort van 1920.
“De basis voor deze vertoning ligt vooral in de onroerende anekdotes uit die tijd. Ik probeerde mij vooral voor te stellen hoe het vandaag voor iemand zou zijn om zijn of haar stad terug te vinden in ruïnes en geen thuis meer te hebben”, legt Mieke uit.
“Belangrijk is vooral dat het verhaal zo historisch compleet en correct mogelijk is. Het zal krachtig zijn”, belooft ze.
(DV)
De voorstelling wordt elke avond om 22 uur opgevoerd van woensdag 28 juli tot en met zaterdag 31 juli. Op 30 en 31 juli is er om 23 uur nog een extra vertoning. Een ticket kost drie euro en een bubbelticket voor vier personen tien euro. Tickets zijn verkrijgbaar via www.visit-nieuwpoort.be en de Dienst Toerisme.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier