Nieuw ‘narrenkotje’ gehesen op het belfort van Ieper: “Daarin zal de nar zich veiliger voelen”

Dakwerkers Wout Saint-Germain (51) en Pedro Cappelaere (58). © TP
Redactie KW

Kleurrijke vlaggen aan de Lakenhallen kondigen de heilige week voor de Kattenstoet aan. Voor het eerst hijsen dakwerkers Wout Saint-Germain (51) en Pedro Cappelaere (58) ook een nieuw ‘narrenkotje’ op het belfort. “Daarin zal de nar zich veiliger voelen wanneer hij katjes in de menigte gooit.”

“Wie durft eens testen?” Op een hoogte van zo’n 27 meter en beveiligd met klimgordel zetten Gerdy Declercq (50) en Cedric Verlinde (44) de eerste stappen in het nieuwe narrenkotje aan de voorgevel van het belfort. Deze medewerkers van de Ieperse technische monteerden afgelopen weekend het kotje, dat vernieuwd werd en op een nieuwe manier is geïnstalleerd.

“Het oude kotje lag meer dan vijftig jaar boven in het belfort”, weet Stijn Fertin (45), hoofd van de technische dienst. “Het werd er bewaard als een bouwpakket en telkens vanuit de toren opgebouwd voor de Kattenstoet.”

“Dat moet bangelijk geweest zijn”, vindt Cedric, die in de dienst meewerkt aan zijn eerste stoet. “Ik heb hoogtevrees. De nieuwe aanpak is veel beter.”

Kraan

Voortaan wordt het kotje voor elke stoet vanop de Grote Markt naar boven gehesen met een kraan en hoogtewerker. Dakwerkers met dienst zijn Wout Saint-Germain (51) en Pedro Cappelaere (58).

“Hoogtevrees mogen wij niet hebben”, aldus het duo dat intussen heel wat ervaring opbouwde op het werelderfgoed van Ieper. “Wij restaureerden het dak van het belfort en zijn nog bezig met de Lakenhallen. Zo’n werf maak je maar een keer mee in je leven.”

Kleurrijke vlaggen

De dakwerkers monteren ook grote kleurrijke vlaggen aan de Lakenhallen. “Het is een hele eer om dit te mogen doen. Straks komen tienduizenden mensen kijken naar de stoet en naar ons werk.” De vlaggendecoratie is een traditie.

“Het gaat om tien vlaggen, die de middeleeuwse gilden van Ieper uitbeelden”, vertelt Stijn. “We laten ze uithangen in de week voor de Kattenstoet. De laatste stoet dateert intussen al van zes jaar geleden. De vlaggen ogen mooi en doen ons nu helemaal in de sfeer komen.”

Ieperse kruis

De Ieperse stadsnar zou zich een pak veiliger moeten voelen wanneer hij straks katjes in de menigte gooit. “Na meer dan een halve eeuw was het eens nodig dat zijn kotje gepimpt werd”, vindt Stijn.

“Een balustrade moest vroeger maar 80 centimeter hoog zijn, nu hebben we dit op de nieuwe norm gebracht van 1,1 meter. Natuurlijk wordt onze nar ook nog vastgeklikt met een klimgordel. Aan de onderkant van zijn kotje hebben we het Ieperse kruis geschilderd. Het resultaat is geslaagd. Na de stoet halen we het opnieuw naar beneden en bewaren we het in ons depot.”

Nieuw parcours

De technische dienst staat ook in voor het onderhoud van de stoetwagens en heeft voor de 46ste editie enkele nieuwe wagens gebouwd. “Komende maandag bouwen we tijdelijke verkleedruimtes in een van de Ieperse sporthallen en bereiden we het nieuwe parcours voor door signalisatie weg te nemen, lijnen te spuiten en tribunes op te bouwen”, aldus Stijn.

De stoet ruilt de Boterstraat voor de heraangelegde Leet en Elverdingestraat om naar het station te trekken. “Die weg is veel praktischer”, vindt Stijn, die de route onlangs testte met enkele wagens. “Blijkbaar leeft de roddel sterk dat het parcours veel korter wordt. Dat klopt niet. We lappen er zelfs 17 meter bij. Tot zondag?”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier