Nieuw in Heuvelland: het Festival van het Maankonijn

Geert De Kockere is bergdichter van Heuvelland.© GF
Geert De Kockere is bergdichter van Heuvelland.© GF
Redactie KW

Er komt een nieuw festival in Heuvelland: het Festival van het Maankonijn om en rond de volle maan van september.

“Het wordt een sfeervol en uniek festival tussen de bergen, voor liefhebbers van de natuur en poëzie. Tijdens dat haikufestival zullen er diverse activiteiten zijn met op 21 september het maankijken als hoogtepunt,” aldus curator en bergdichter van Heuvelland Geert De Kockere. Het festival van het Maankonijn vindt plaats in de Douvevallei in Westouter en heeft ook activiteiten in de kernen van Kemmel en Loker.

Het idee voor het Festival van het Maankonijn is gegroeid uit het Bergdichterschap van dichter Geert De Kockere, die een jaar lang Heuvelland poëtisch in de kijker plaatste door middel van haiku’s, het kleine gedicht van 3 regels van 5-7-5 lettergrepen en van oorsprong Japans. Zowel in 2018 en 2019 deed hij al aan maankijken in Heuvelland. “Dat maankijken werd door de aanwezigen enthousiast onthaald en bleef nog lang nazinderen. Vandaar mijn voorstel aan de gemeente om er vanaf 2021 een jaarlijkse traditie van te maken en verder uit te bouwen tot een nieuw festival in Heuvelland: het Festival van het Maankonijn.”

De naam van het Festival van het Maankonijn verwijst naar het maankonijn. ”In het Westen zien wij doorgaans Janneke in de maan. Maar in Japan zien ze een konijn in de donkere vlekken, gebaseerd op een oud boeddhistisch verhaal. Dat konijn is in ons logo goed te zien en kun je mits wat verbeelding ook echt wel in de maan zien: de twee oren rechtsboven, de kop, het lijf en het pootje dat een soort vijzel vasthoudt. Daarmee stampt het maankonijn de rijst tot rijstmeel voor de rijstkoeken,” aldus de curator. “Tegelijk willen we met deze speelse naam ook aangeven dat het festival geen saai festival wil zijn, maar speels, luchtig, poëtisch en fantasierijk. Geen maanrituelen dus, maar activiteiten waar iedereen vrolijk en happy van wordt.”

Workshops

Het festival start op vrijdagavond 17 september met een originele vertelling van het verhaal van Het Maankonijn, gebracht door Manu Stragier, één van de eerste haikuleerlingen van Geert De Kockere. Op zaterdag en zondag 18 en 19 september zullen er diverse workshops, lezingen, expo’s, wandelingen, ateliers, voorstellingen en muzikale acts zijn. “Zo is er bijvoorbeeld een expo haiku in kalligrafie, een workshop Japans penseelschilderen en een workshop nachtfotografie. Op maandag volgt dan een rustdag om op dinsdagavond 21 september, de dag van de volle maan, af te sluiten met het eigenlijke maankijken op een flank van een berg in de Douvevallei. We zitten dan samen met een groepje mensen op strobalen in een weide naar de opkomende volle maan boven de Kemmelberg te kijken.”

Samen zitten kijken naar de volle maan is in Japan een kunst. “Terwijl men de volle maan ziet opkomen, leest men er poëzie, luistert men er naar muziek en eet men speciaal gemaakte maankoekjes. En die willen we ook in Heuvelland proeven. Vandaar onze oproep aan de Heuvellandse bakkers om voor de gelegenheid een eigen Heuvellands maankoekje te bakken en aan te bieden. En waarom ook niet een nieuwe praline: het Heuvellands Maankonijntje. We voorzien ook een proeverij van Japanse whisky’s.”

Het festival zit momenteel nog volop in de planningsfase. De curator plant vanaf half april de mogelijkheid om tickets te bestellen. Recent werd een Facebookpagina geopend, het Maankonijn, en in amper 3 dagen had de pagina 250 volgers. “We werken hard verder aan dit eerste festival en doen dit in de veronderstelling dat alles rond corona zal opgelost zijn.”

Het Festival van het Maankonijn is een organisatie van de gemeente Heuvelland en het Huis van de Haiku. Vanuit het Huis van de Haiku treedt Geert De Kockere op als curator van het festival. Er is de bijzondere steun van de provincie West-Vlaanderen en het Regionaal Landschap Westhoek en vanuit CUPIDO, een Europees subsidiefonds dat ondernemers ondersteunt op het vlak van cultuur, landschap en erfgoed.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier