Voor verschillende Ieperse verenigingen is de 46ste Kattenstoet op zondag 12 mei een hoogtepunt. Ook bij Dansstudjoke is de driejaarlijkse stoet een traditie. Moeder Joke Quaghebeur en dochter Fauve Deponthière runnen deze dansschool, die bijna 40 jaar geleden werd opgericht door Joke.
Joke Quaghebeur (61) richtte in 1986 Dansstudjoke op. Ze woont intussen in Brussel en is directeur bij OPENDOEK, de koepelorganisatie voor theater in de vrije tijd. “Voordien gaf ik les bij de Ieperse turnkring, maar ik besliste om zelf iets op te starten en zo werd Dansstudjoke geboren”, vertelt Joke. “Het is kleinschalig begonnen, maar in de jaren 90 telden we tot 300 leerlingen. Toen ik verhuisde uit Ieper ben ik beginnen af te bouwen. Nu geef ik nog elke woensdag les. We zijn een dansschool waarbij het artistieke en expressieve karakter op het podium naar voren komt. Het competitieve is voor ons minder belangrijk. Het moet leuk blijven.”
In sterren geschreven
Dochter Fauve (29) kreeg de dansmicrobe mee van Joke. Zij woont in Deerlijk en doet marketing en communicatie voor Flanders Tax Shelter. “Ik ben als het ware geboren op het podium. Mama was hoogzwanger van mij toen ze nog een dansoptreden deed”, lacht Fauve. “Het stond in de sterren geschreven dat ik in de voetsporen van haar zou treden. De dansschool doen wij allebei op vrijwillige basis, naast onze fulltimejob. Waar mama op woensdag lesgeeft, doe ik dat elke zaterdag. Naast het lesgeven focus ik me op het administratieve luik, het contact met de ouders en de sociale media.”
Op dit moment tellen we een 100-tal leden, vooral meisjes. “Die komen hoofdzakelijk uit Ieper en de omliggende gemeenten”, zegt Joke. “De lessen vinden nu al meer dan tien jaar plaats in de Heilige Familie. We starten vanaf 3,5-4 jaar. De oudste dansers zijn rond de 60 jaar. Een belangrijke filosofie binnen Dansstudjoke is dat we de deelnameprijs aan onze lessen zo laag mogelijk houden. We willen iedereen de kans bieden om kennis te maken met dans. Dansen kan een uitlaatklep zijn.”
Katten en muizen
Dit jaar hadden ze al een groot project met Nooit Nergens en komende zondag is er met de Kattenstoet een nieuwe grote afspraak. “Organisatorisch is dit telkens een uitdaging, maar we zijn er klaar voor”, aldus Fauve. “We doen zelf ook mee – mama als muis en ik als zwerfkat – en leven er wel een beetje naartoe. Het is nu zes jaar geleden, na de afgelasting drie jaar geleden door corona. Toen hadden we ons nog voorbereid voor de Kattenkronkels. Mijn eerste Kattenstoet was toen ik drie jaar oud was. We zullen zondag met vijf groepen deelnemen: kattensalon, dansende katjes, discomuizen, zwerfkatten en snuizemuizen. Zaterdagavond tijdens de Kattenkronkels komt er al één groep in actie op de hoek van de Grote Markt in Ieper. Voor onze dansers is dit een hoogtepunt en het creëert telkens een hecht groepsgevoel.”
Rode draad
Voor Joke is de Kattenstoet een rode draad in haar leven. “Ik doe al mee sinds mijn vijfde en heb dus nooit iets anders gekend. Papa Roger Quaghebeur was tot en met 1994 regisseur. Ook met zijn opvolger Bart, voor wie het zijn laatste keer is als regisseur, hebben we altijd fijn samengewerkt. We zijn trouwens niet de enigen van de familie die zondag actief zijn tijdens de Kattenstoet. Mijn broer Hans is van de partij met zijn groep De Trommelfluit.”
Welke projecten er na de Kattenstoet volgen, is nog niet helemaal duidelijk. “Misschien nemen we nog eens deel aan een festival en doen we iets rond het nakende 40-jarige bestaan”, denkt Fauve, die het fijn vindt om zo nauw samen te werken met haar moeder. “We hebben dezelfde manier van denken en handelen en weten met een blik wat de andere denkt of bedoelt.” “Dit samen met je dochter kunnen doen, is heel fijn. We hebben niet altijd dezelfde mening, maar het is wel altijd in belang van hetzelfde doel”, besluit Joke.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier