Zaterdag 13 februari opende Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed de gloednieuwe tentoonstelling Monumenten ‘gestript’ in Kasteel Beauvoorde. Een perfecte tip voor een coronaveilige vakantiebeleving om de krokusvakantie mee te beginnen voor het hele gezin.
Een bezoek aan het kasteel van de excentrieke ridder Arthur Merghelynck, gekoppeld aan doe-activiteiten rond stripfiguren die allemaal een link hebben met Vlaamse historische monumenten of kastelen… De allereerste jonge bezoekers stonden met glunderende oogjes te popelen om hiermee de eerste dag van de krokusvakantie te beginnen.
“Dat is inderdaad de perfecte timing”, lacht minister Diependaele. De naam die voor deze expo werd gekozen past ook helemaal in het plaatje van onroerend erfgoed en van dit bijzondere kasteel. ‘Monumenten gestript’ legt niet alleen het verband met stripverhalen maar verwijst ook naar hoe onroerend erfgoed in elkaar zit.
“Strippen geeft aan hoe onze identiteit en onze geschiedenis tot stand komt: in laagjes… Ook bij de renovatie van dit kasteel moeten we ‘strippen’: de laagjes van onze geschiedenis voorzichtig afpellen en weer in de originele staat herstellen. We moeten ons erfgoed met respect behandelen: als we daaraan raken, dan raken we ook aan de ziel van onze identiteit”, aldus de minister.
Verhaal gekoppeld aan streekproduct
“Een ander belangrijk aspect dat we altijd onlosmakelijk met ons erfgoed willen verbinden, is dat het deel moet uitmaken van onze samenleving en dat we het moeten openstellen voor iedereen. Deze tentoonstelling sluit hier dus helemaal bij aan: zo maakt ook onze allerjongste generatie kennis met het leven en de geschiedenis van generaties uit vorige eeuwen.”
Minister Diependaeles voormalige kabinetschef Matthias Francken is de nieuwe algemeen directeur van vzw Herita (Vlaamse National Trust die draagvlak voor Vlaams erfgoed versterkt en stimuleert en kasteel Beauvoorde beheert). “Voor deze expo hebben we 13 stripverhalen geselecteerd waarin Vlaamse monumenten aan bod komen.”
“We richten ons vooral op de doelgroep van 6 tot 14 jaar waarbij ‘beleving’ centraal staat. De kinderen moeten op zoek naar de verschillende monumenten en historische figuren, en aan elk verhaal koppelen we een streekproduct dat in de museumshop te verkrijgen is. Zo is er de historische figuur van Jules Cooman, voormalig stadsarchitect van Ieper, die onder meer de Lakenhallen realiseerde”, aldus de algemeen directeur.
Lekkere chocolaatjes
Zijn geschiedenis wordt gelinkt aan de strip ‘De kattige kat’ van Suske en Wiske en aan de ‘Ieperse katjes’. Die lekkere chocolaatjes zijn een bijzonder populair streekproduct bij Chinese toeristen. In het album ‘De Duinenabdij’ van de Rode Ridder ontdekken de kinderen de figuur van Idesbald van der Gracht, de beroemde abt van de Koksijdse abdij Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen…
“De abt was toen al fan van de Oostduinkerkse garnalen, het streekproduct bij uitstek dat wordt gepromoot door de lokale garnaalvissers te paard. En wat de lekkere Wijnendale-kaas met de expo te maken heeft, zullen kinderen snel zelf ontdekken,” aldus Francken.
Green traditionele audiogidsen
Voor Peter Roose, burgemeester van Veurne, had de algemeen directeur een fijne verrassing in petto: een originele striptekening van kasteel Beauvoorde, gemaakt door het jonge tekentalent en striptekenaar Sylvia Tops.
Om het kasteelbezoek en de tentoonstelling coronaveilig te laten verlopen worden de traditionele audiogidsen vervangen door QR-codes die bezoekers met hun eigen smartphone scannen. Een digitaal reserveringssysteem en een zorgvuldig uitgestippeld circulatieparcours zorgen ervoor dat alles veilig verloopt.
Praktisch: info – tickets – openingsuren op https://www.kasteelbeauvoorde.be/ – tel. 058 29 92 29 – kasteel.beauvoorde@herita.be – Wulveringemstraat 10, 8630 Veurne
(MVQ/ foto MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier