Michel (33) organiseert Congo aan Zee: “Een eerbetoon aan mijn land”

Op de foto zien we Michel Kyombo, zijn echtgenote Sofie Cloet en Pol De Grave, medeorganisator van het evenement. © DVL
Dany Van Loo

Voor wie Congo en vooral de rijke cultuur van het land beter wil leren kennen, organiseert de vereniging Human Sense Project op zondag 18 februari het eendaagse festival ‘Congo aan Zee’. Een van de initiatiefnemers is Michel Kiyombo (33), die in ons land inspiratie én de liefde vond.

“Een eerbetoon aan mijn land.” Michel Kyombo mag dan al meer dan zeven jaar in Oostende wonen, zijn geboorteland Congo blijft voor hem heel bijzonder. Met die bedoeling richtte hij destijds Human Sense Project op, een vereniging die mensen samenbrengt rond Congolese kunst en cultuur. Een van de initiatieven daarvoor is het festival Congo aan Zee. En daar is Michel heel trots op. “Ik hou van België, maar ik vergeet natuurlijk Congo niet, waar nog veel familieleden leven”, vertelt Michel. “Ik vond de liefde in Oostende en woon er met mijn echtgenote Sofie Cloet en ons zoontje Moyi, wat zonnetje in huis betekent. Congo is een rijk, maar tegelijkertijd ook arm land. Een land met ongelooflijk warme mensen, maar om er rijk te worden moet je politieker zijn”, knipoogt Michel. “De bevolking wordt er geconfronteerd met heel wat crisissen, maar heeft een prachtige cultuur. En het is de bedoeling om dat op Congo aan Zee te tonen.”

Michel Kyombo, gepassioneerd door dans en muziek, trad al regelmatig op in ons land en doet dat nu ook op Congo aan Zee. “Ik werk continu aan nieuwe choreografieën en composities”, vertelt hij daarover. “Ik sluit trouwens het festival met een soundscape af.”

Opvoeden in kleur

Het festival, waarvoor KAAP aan de Koning Boudewijnpromenade 10 zondag de uitvalsbasis is, start om 10.30 uur met auteurs Judi Mesman en Tuly Salumu die zullen praten over hun boek Opvoeden in Kleur, Onderwijs in Kleur. Tijdens de voorstelling getuigen Congolese en Arabische ouders over het thema. Om 12 uur kan je bij een foodtruck terecht voor Congolese specialiteiten. Na de middag volgt om 13 uur een actua-debat over Congo en de verkiezingen daar, gevolgd door muziek & spoken word van Junior Akwety, Sefora Sam en Jeroen Malaise. Tot slot eindigt het festival met André Baert die niemand minder dan Lucas Cathérine interviewt over kunst in Congo.

Een ticket kost 25 euro. Alle info op humanssenseproject.wordpress.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier