Meta-verse tijdens Alcatraz Hard Rock & Metal Festival reeds elke minuut volzet op vrijdag: “Dit smaakt zeker naar meer”

Ben baanbrekende VR-experience dompelt de bezoekers onder in een virtuele festivalwereld. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Tijdens het Alcatraz Hard Rock en Metal Festival dit weekend wordt een baanbrekende VR-experience geïntroduceerd die bezoekers onderdompelt in een virtuele festivalwereld. In een speciale container kunnen festivalgangers niet alleen genieten van een ongeëvenaarde VR-beleving, maar ook kennismaken met een nieuwe vorm van interactie tussen technologie en marketing.

De container, ontwikkeld door The Meadow, biedt een veelzijdige ruimte waarin bedrijven hun reclame op een innovatieve manier kunnen integreren. “Denk aan Safety Jogger, waar deelnemers eerst virtuele werkschoenen moeten aantrekken voordat ze verder kunnen wandelen”, legt Luc Van Utterbeeck, CEO van The Meadow, uit. “Het is een zeer realistische en directe manier om merken te ervaren. Tijdens virtuele concerten kunnen bands hun merchandise of nieuwe albums presenteren, waardoor de beleving niet alleen entertainend maar ook commercieel aantrekkelijk wordt.”

Naast de commerciële mogelijkheden biedt de VR-container ook een unieke kans voor festivalorganisatoren om nieuwe terreinen te simuleren en te testen. Van Utterbeeck legt verder uit: “Met deze technologie kunnen we potentiële festivalopstellingen virtueel creëren en laten ontdekken door bezoekers, voordat we ze in de werkelijkheid opzetten. Dit maakt het niet alleen kostenbesparend, maar ook minder risicovol om nieuwe ideeën te proberen.” Deze innovatieve aanpak wordt ondersteund door samenwerkingen met academische instellingen zoals de KU Leuven en Howest, die beide betrokken zijn bij de ontwikkeling en verfijning van de technologie.

Positieve reacties

De reacties van de festivalgangers zijn ronduit enthousiast. “Het is een geweldige ervaring”, zegt Wesley van Geringen (28) uit Ieper. “Je wandelt letterlijk rond in een virtuele festivalwereld waar je objecten kunt vastnemen en ontdekken. De concertbeleving is bijna levensecht. Dit smaakt zeker naar meer en ik ben erg benieuwd hoe andere festivals dit gaan integreren.”

Ook uw reporter heeft de experience ondergaan. “Het is een creatieve manier om een festival te ontdekken. Het zorgt voor een individuele beleving waarbij storende effecten eruit gehaald werden. Ook de creatie van een unieke avatar die later thuis gestuurd wordt, is heel fijn meegenomen. Op die manier zie je jezelf ook echt rondlopen in die wereld.”

Nieuwe standaard

De VR-container lijkt niet alleen de toekomst van festivalbeleving te veranderen, maar ook de manier waarop merken en consumenten met elkaar in contact komen. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen bezoekers op een speelse en interactieve manier kennismaken met producten en diensten, terwijl festivalorganisatoren en bedrijven nieuwe mogelijkheden krijgen om hun doelgroepen te bereiken en te betrekken. Het Alcatraz Hard Rock en Metal Festival heeft met deze primeur een nieuwe standaard gezet voor de toekomst van entertainment en marketing in de festivalwereld.