Memorabele Garnaalfeesten voor Mariette Crevette: Noa stapt in voetsporen van haar oma

V.l.n.r. Kristof Dorné, dochter Noa (nieuwe Mieke Garnaal met een geschenk van brandweer Biedenkopf) en moeder Lucienne (alias Mariette Crevette). © Myriam Van den Putte Myriam Van den Putte
Redactie KW

Op de Garnaalfeesten zong Mariette Crevette vol overgave voor het laatst haar folkloristische liedjes. Deze folklorefiguur, die symbool staat voor de ideale moeder van de paardenvisser, is het alter ego geworden van Lucienne Provoost. Omdat de bedenkers van deze iconische volksfiguur hebben beslist om ermee te stoppen, vindt ook Lucienne dat het op haar 75ste een goed moment is om af te ronden in schoonheid.

De garnaalvisserij te paard, sinds 2013 door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed én de trots van de gemeente Koksijde-Oostduinkerke, loopt als een rode draad door het leven van Lucienne en haar familie. Hoewel Lucienne afkomstig is uit Veurne, woont ze al sinds 1968 in Oostduinkerke, nadat ze trouwde met Maurice Dorné.

Stormfeesten

“Maar mijn verhaal van Mariette Crevette begon eigenlijk al vroeger”, vertelt Lucienne. “Ik deed al mee aan de Stormfeesten, in het leven geroepen in 2004 door Ghislain Storme, gebaseerd op historische feiten en geïnspireerd door ons visserijverleden. De scenario’s voor de thema’s van het straattheater werden geschreven en geregisseerd door Frieda Vanslembrouck. Mijn zoon Kristof speelde de koster. Mijn kleindochter Noa was 8 jaar toen ze meedeed aan de laatste Stormfeesten.”

Toen er een einde kwam aan de Stormfeesten, werd aan Frieda Vanslembrouck en haar partner Johan Bouttery gevraagd om een nieuw concept te bedenken voor de Garnaalstoet en om de stoet te reorganiseren. “Zo werd het personage Mariette Crevette geboren. Frieda schreef de liedjesteksten voor deze weduwe met haar twee ongetrouwde zonen, Marcel en Daniel, die paardenvisser wilden worden, en haar kleindochter Stiene. Frieda’s echtgenoot Johan componeerde de muziek. Elk jaar creëerden ze een nieuw lied, behalve in het coronajaar. Het leven van Mariette speelt zich af in de jaren 1950-1960. In het begin trad ik op met mijn haar vol krulspelden, in een netje, en met een schort. Alleen de schort is gebleven. Toen Frieda en Johan beslisten om in schoonheid te stoppen, kon ik ook niet anders, want er komen dan geen nieuwe liedjes meer. Dat doe ik met spijt in het hart, maar ik ga nog wel zingen op de visserijfolkloreavonden deze zomer, en op de opening van het NAVIGO Visserijmuseum, waar ook mijn kleindochter Noa van de partij zal zijn!”

“Ik wilde al mijn hele leven Mieke Garnaal worden”

Noa Dorné (18) is immers net aangesteld als Mieke Garnaal, en daar is Lucienne al even trots op als Noa zelf. “Ik wilde al mijn hele leven Mieke Garnaal worden, want dan ben je overal bij, mag je mee op de praalwagen in de Garnaalstoet, je mag overal mee op de foto”, glundert Noa. “Kandidaten moeten wel worden voorgedragen door een vereniging en het lag voor de hand dat dit zou gebeuren door de vereniging van de brandweerpost Oostduinkerke, waar ik lid ben van de jeugdbrandweer en waar mijn vader Kristof, zonecommandant van Brandweer Westhoek, ook deel van uitmaakt. Ik had natuurlijk nog twee eredames nodig, en koos voor mijn vriendinnen Ellen Messeyne en Jade Persyn. De burgemeester ging akkoord nadat ik me had voorgesteld”, vertelt Noa, die revalidatiewetenschappen en kinesitherapie studeert aan de KU Leuven in Brugge.

Biedenkopf

Papa Kristof en mama Eveline zijn uiteraard apetrots op hun Mieke Garnaal. “We hadden echter niet verwacht dat er een hele bus met zo’n 70 brandweercollega’s uit Biedenkopf naar hier zouden afzakken voor de Garnaalfeesten en de aanstelling van Noa”, zegt Kristof. “Onze gemeente is al jaren verbroederd met Biedenkopf, en ik leerde in 1995, als jonge twintiger, een groep Duitse leeftijdsgenoten kennen, met wie ik intussen een fijne band heb opgebouwd. Toen het gezelschap op het feest aan de vooravond van de Garnaalfeesten Noa overlaadden met cadeautjes, waren we echt ontroerd! Ook voor mij waren dit de laatste Garnaalfeesten waar ik samen met mijn moeder als Mariette Crevette op het podium heb gestaan, samen met Nick Durivault en Laura Vanhoutte.”

Kristof vindt dat ook zijn vrouw Eveline wel in de schijnwerpers mag staan. “Zij is de sterke kracht achter de schermen, die alles tot in de puntjes organiseert, die het huis heeft versierd met garnalennetten, die ervoor zorgt dat Noa overal op tijd wordt gehaald en gebracht…”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier