Meer dan 100 activiteiten in West-Vlaanderen in het kader van Erfgoeddag: “Zo ging het er aan toe in de Dodengang in Diksmuide”

De eerste hulppost in de Dodengang zoals die er in de oorlog uitzag. © AC
Redactie KW

De Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel heeft zondag zo’n 190.000 bezoekers verwelkomd, zo maakte het organiserende Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed (FARO) zondagavond bekend. Het aantal bezoekers ligt daarmee in lijn met de vorige editie. De 24e editie stond in het teken van ‘thuis’. Ook in West-Vlaanderen namen heel wat lokale besturen en verenigingen deel.

Zo’n 700 erfgoedorganisaties en -locaties namen deel aan de jaarlijkse Erfgoeddag, waarvan meer dan 100 in onze provincie. Het gaat onder meer om archieven, erfgoedbibliotheken, heem- en familiekundige kringen, musea of cultuurdiensten.

Thuis

“Deze editie ging op zoek naar sporen van wat thuis is en betekent, vroeger en nu. Daarbij komen vaak ook emoties kijken, zoals heimwee en nostalgie. Maar ook het gevoel van ergens thuis te zijn of te horen”, zegt FARO. “Het cultureel erfgoed – museumobjecten, archiefstukken, tradities, gebruiken – bleek vandaag weer een ideale toegang te zijn naar het verleden.

De erfgoedsector toonde ook vaak de ‘achterkant’ van het bedrijf: depots, en alle handelingen die nodig zijn om het erfgoed in optima forma te bewaren, onderzoeken en presenteren.”

De organisatie maakte zondag ook het thema voor de volgende editie bekend: ‘Game On!. “Van sport tot spel, gokken en beginnersgeluk, techniek en vaardigheid, over erfgoed in beweging: Game On! brengt op zondag 27 april 2025 tradities en innovaties samen”, klinkt het.

Dodengang bezoeken in Diksmuide

Erfgoeddag in Diksmuide was een schot in de roos. In de Dodengang konden ruim 1.000 bezoekers worden opgetekend en ook bij Museum aan de IJzer, waar men vooraf moest inschrijven waren alle plaatsen volzet.

Het re-enactment in de Dodengang, het proeven van de kost die er geserveerd werd, de tentoongestelde producten die uit het oorlogsverleden stamden en de aanwezigheid van zowel Belgische als Duitse soldaten ( re-enacters) lieten de bezoekers kennismaken met het leven , ver van huis, in de barre omstandigheden aan de IJzer.

Ook in de IJzertoren werd de speurtocht doorheen de woonkamers van de soldaten bijzonder gesmaakt. Erfgoeddag in Diksmuide was ook dit jaar weer een succes.

Figgen achter 900 jaar Kuurne

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kuurne, werd zondag hartelijk verwelkomd in de Sint-Pieterszaal. Daar nam VZW Kuurns Erfgoed Cuerna ter gelegenheid van Erfgoeddag een duik in de rijke Kuurnse geschiedenis en dat onder de titel ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’.

De organisatoren waren tevreden met de opkomst.
De organisatoren waren tevreden met de opkomst. © BRU

Op het evenement waren onder andere filmpjes te zien van de vernieuwing van de centrumstraten, de ezelsstoeten en artiestenforen, de ezelskeuring, de processie, en mijlpalen zoals het 850-jarig en 875-jarig bestaan van Kuurne, evenals 50 jaar KBK. Vanaf 17:00 uur werden deze beelden afgewisseld met anekdotes verteld door drie sprekers. Zo’n 150 mensen kwamen kijken en luisteren.

Cuerna kijkt tevreden terug op het evenement en overweegt, gezien de vele positieve reacties, om volgend jaar opnieuw uit te pakken met een soortgelijk initiatief.

(Belga/ACK/BRU)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier