Lekkere landbouwtechnologie: Zuivelboerderij Het Baliehof in Jabbeke houdt opendeurdag

Sofie Callemeyn van Het Baliehof: “Leer hoe kaas, ijs en andere zuivelproducten worden gemaakt.” © DC
Redactie KW

Op zondag 18 augustus houdt zuivelboerderij Baliehof een opendeurdag. Bezoekers kunnen leren hoe kaas, ijs en andere zuivelproducten worden gemaakt. En er kan kennis worden gemaakt met de alsmaar diervriendelijker wordende landbouwtechnologie.

Met deze opendeurdag wil de zuivelboerderij hun assortiment nog ruimer bekend maken bij het brede publiek. Maar meteen is dit ook een uitgelezen kans om kennis te maken met hun werkwijze: moderne, meer diervriendelijke landbouw en een ambachtelijk productieproces.

De rijping en de verzorging van de kazen gebeurt op de ouderwetse trage manier (Slow Food), zonder versnellers en bijna op kaasbolniveau, en de kazen worden elke week door kaasmeester Krista, de vrouw van Luc, gekeerd. Daarnaast produceert de zuivelboerderij ook andere producten zoals karnemelk, yoghurt, chocomousse en boter.

Het Baliehof staat met een marktwagen op diverse markten in de regio, waaronder de woensdagvoormiddag in Brugge. “We kijken uit naar deze happening”, zegt Luc Callemeyn, die de zuivelboerderij meer en meer overlaat aan dochter Sofie en haar partner Matthias.

“We bereiken steevast een heel ruim publiek en verwachten ook nu weer enkele duizenden inwoners. Enerzijds onze bestaande klanten die dolgraag de vernieuwingen in ons bedrijf willen leren kennen, anderzijds willen we ook nieuwe klanten aantrekken”, klinkt het.

Uitgewerkt parcours

“De bedoeling is om de consument in te lichten over hoe het nu werkelijk draait op een modern landbouwbedrijf, want er is veel nood aan kennis over de moderne of actuele landbouwuitbating. Zo mogelijk willen we de mensen informeren en zelfs verkeerde geruchten of aannames verduidelijken of uit de wereld helpen.”

“We hebben een parcours uitgewerkt waarbij de bezoekers langsheen de verschillende fasen van het productieproces flaneren. We zijn vooral trots op onze melkrobot. De koeien worden vrij gemolken in de melkrobot, eigenlijk kiezen ze zelf wanneer ze gemolken worden. Wegens veiligheidsmaatregelen zal het helaas niet mogelijk zijn om de dieren te aaien.”

“We beginnen die dag met een boerenontbijt om 8 uur. Dat is een ontbijt bestaande uit onze zuivelproducten, aangevuld met de producten van bedrijven uit de streek. Inschrijven daarvoor kan via onze webshop balieshop.be. En uiteraard kunnen de mensen onze kazen proeven, met onze prijswinnende kaas de Houtlande Asche voorop. Dat is een smeuïge kaas met een laagje houtskool in het midden.”

“Er wordt ook aan de kinderen gedacht met kinderanimatie en een springkasteel. Er zijn ook kinderspelen in boerderijthema en een demonstratie van landbouwmachines.”

(PA)

De opendeurdag van zuivelboerderij Baliehof vindt plaats op zondag 18 augustus, parkeren kan in de aanpalende weide langs de Gistelse Steenweg 577 in Zerkegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier