Laagdrempelig TEXtival viert tiende editie op Vetex-site: “Door vondst PFAS nog geen zekerheid over volgend jaar”

De organisatoren van TEXtival kijken uit naar de tiende editie op zondag 21 april. (V.l.n.r.) Frédéric Verheggen, Stanse vanhilst, Floor vandewalle, Marc Verheggen, Jakob Dhaene, Tineke Redant en Gilles Catry. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op zondag 21 april gaat de tiende editie van TEXtival door op de Kortrijkse Vetex-site, een gratis laagdrempelig ontdekkingsfestival voor en door de buurt met een unieke mix van concerten, een speeldorp en een groot zonneterras. “We weten nog niet wanneer het buurtpark wordt aangelegd of wanneer het middengebouw wordt gerenoveerd. Voorlopig blijven we dus gaan”, zegt vrijwilliger Frederic Verheggen.

Tien jaar geleden werd TEXtival voor het eerst georganiseerd door enkele ouders van de Buurtschool V-Tex in de wijk Sint-Jan. “Het is ontstaan als een soort schoolfeest om geld binnen te brengen voor de buurtschool en in de loop der jaren is TEXtival uitgegroeid tot het festival dat het nu is. Nog steeds volledig gedragen door vrijwillige ouders en het schoolteam”, zegt Frederic Verheggen, die zich vijf jaar geleden aansloot bij het team. Omwille van corona is dit zijn vierde editie.

TEXtival met dit jaar als thema ‘in de ruimte’ wil zich profileren als een authentiek buitenbeentje in het festivallandschap met een unieke, gezellige no-nonsensesfeer. “Dankzij de vele sponsors en vrijwilligers blijft het een gratis festival, dat is één van onze sterktes. Net als ons blijven inzetten voor goede doelen en kwetsbare groepen. Voor de derde keer steunen we met een deel van de opbrengst Refu Interim. Dit jaar komt daar ook de Bissegemse vzw Samen Kind Zijn bij. Zij helpen kansarme kinderen bijvoorbeeld op zomerkamp gaan of geven hen een startpakket voor het begin van het schooljaar. Daarnaast valt TEXtival samen met de rommelmarkt in de Sint-Janswijk. Dat zorgt voor veel volk in de omgeving, dat even halt houdt op ons groot terras.”

kinderdorp

Van 13 tot 17 uur zet TEXtival in op kinderanimatie. In het speeldorp treden de peuters, kleuters, kinderen en tieners hun eigen avontuurlijk universum binnen, met zotte circusacts, creatieve workshops en straf straattheater. “Vroeger programmeerden we de hele dag rock- en punkbands, maar we proberen het wat rustiger te houden in de namiddag tijdens het kinderdorp met wereldmuziek. Naarmate kinderen de school verlaten, komen er in de werkgroep ook steeds nieuwe mensen. De ouders die zich engageren hebben met hun inbreng het thema en de aanpak wat veranderd. Zo’n nieuwe vibe is niet slecht. We gaan steeds meer richting een kindvriendelijk festival. Fairplace, één van onze sponsors, neemt bijvoorbeeld ook heel wat duurzaam speelgoed mee.”

“Er werden echter lage concentraties aan PFAS gevonden bij de bodemonderzoeken, waardoor de werken werden stilgelegd en uitgesteld naar een nog onbekende datum. Dus voor volgend jaar hebben we nog geen zekerheid”

Doorlopend zijn er op TEXtival optredens. Tussen 11 en 23 uur kan je genieten van een enorm diverse line-up, gaande van spoken word over hiphop en surf music tot punkrock. Er wordt ook gezorgd voor een mooie mix van lokale en (inter)nationale groepen, zowel aanstormende bands als ervaren kleppers.

zero waste

“Dit is ook het tweede jaar waarin we meer inzetten op zero waste en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Het is gestart met de verplichte herbruikbare bekers, maar wij wilden een stapje verdergaan. We serveren geen traditionele frisdranken, maar werken met de siroop van Robinetto waar je slechts kraanwater aan moet toevoegen”, vertelt Frederic.

“We gaan steeds meer richting een kindvriendelijk festival” – Frederic Verheggen

“Daarnaast zijn we ook een volledig vegetarisch festival. De ecologische voetafdruk van vlees is te groot. De werkgroep bedenkt zelf de gerechten, in thema. Zo hebben we dit jaar de ‘cosmic jackburger’, de ‘sunrise shakshuka’ en uiteraard raketijsjes. De kinderen van Wasim Bayazid, van de falafelshop in de Stasegemsestraat, staan met Fluffy Falafel ook op de site. De enige externe partner is Koffie Queen. Daar hebben we al van in het begin een goede samenwerking mee.”

Toekomst onzeker

Hoe de volgende edities er zullen uitzien, is voorlopig nog onbekend. Op de Vetex-site worden nieuwe woningen gebouwd en wordt de groenzone opnieuw aangelegd. “Maar daarvoor wordt niet de volledige site gebruikt. Op de ruimte waar het festival plaatsvindt, komen geen gebouwen. Normaal zouden ze vorig jaar begin mei aan de heraanleg van het park beginnen en zou het klaar zijn tegen deze editie. Er werden echter lage concentraties aan PFAS gevonden bij de bodemonderzoeken, waardoor de werken werden stilgelegd en uitgesteld naar een nog onbekende datum. Dus voor volgend jaar hebben we nog geen zekerheid”, zegt Frederic.

“Mochten de toekomstige werken overlappen met TEXtival, zullen we niet een festival op die grootte op een andere locatie organiseren. Eventueel wel een miniversie, zoals we deden tijdens corona in Bolwerk aan de Spinnerijstraat.”

Vetex-site

De Vetex-site wordt een volwaardig buurtpark van 1,7 hectare met een mix van 34 woningen. Het middengebouw wordt een centrale buurthal, het kloppend hart van het park. 26 jaar geleden kocht intercommunale Leiedal de site na het stopzetten van de activiteiten van de Verenigde Textielbedrijven.

Op de centrale hal na werden de fabrieksgebouwen gesloopt en werd de vervuilde grond gesaneerd. In 2010 kwam de verlaten site in handen van de stad. Scholen, (sport)verenigingen en buurtbewoners maken al jaren gretig gebruik van de open ruimte in de dichtbebouwde omgeving van Sint-Jan. In 2019 kwam er een masterplan voor een kwalitatief buurtpark als ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijk, met ruimte voor avontuurlijk spelen en sport. In juli 2021 stelde de stad DENC-STUDIO en Studio Basta aan voor het definitieve ontwerp voor het park en het centrale gebouw.

Bekijk het volledige programma op textival.be/programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier