Kunstenaar Brecht Carton kleurt persruimte van Alcatraz met een hommage aan rock en metal: “Mario vroeg me een ruimte van 12 meter te vullen. Dat was even slikken”

Kunstenaar Brecht Carton wist de persruimte te transformeren met zijn indrukwekkende schilderijen. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk was dit jaar niet alleen een muzikaal spektakel, maar ook een visueel feest dankzij de werken van Brecht Carton. De kunstenaar, die al jaren gepassioneerd schildert, wist de persruimte te transformeren met zijn indrukwekkende schilderijen, allemaal geïnspireerd door de rock- en metalmuziekscene. “Ik schilder al een paar jaar voornamelijk muzikanten, en dan vooral uit de betere genres: rock en metal”, vertelt Carton. Zijn werk ademt de energie en kracht van deze muziekstromingen, wat perfect aansluit bij de sfeer van Alcatraz.

Carton begon eind juni met een reeks van vijf schilderijen van muzikanten die dit jaar op Alcatraz optraden. Deze reeks omvatte portretten van Marieke Bresseleers van Impact, Gene Simmons van de Gene Simmons Band (zonder zijn iconische Kiss-schmink), Tatiana Shmayluk van Jinjer, Joey Tempest van Europe en de volledige groep van Amon Amarth. Elk schilderij vangt de essentie en het charisma van de artiesten, waardoor ze bijna tot leven komen op het doek.

De uitdaging voor Carton werd echter nog groter toen hij twee weken geleden een telefoontje kreeg van Mario Poncin, een van de organisatoren van Alcatraz. “Mario vroeg me of ik een ruimte van 12 meter kon vullen”, vertelt Carton. “Dat was even slikken, maar met de toevoeging van schilderijen van Franky De Smet-Van Damme en Mikey Doling van Channel Zero en Jeroen Camerlynck van Fleddy Melculy, was de ruimte snel gevuld.” Carton maakte de compositie compleet met een schilderij van Mario zelf en zijn bandmaat Ira Black.

Gesigneerd

De werken van Carton trokken veel aandacht in de ruimte. Zowel bezoekers als artiesten spraken hun bewondering uit voor de gedetailleerde en expressieve schilderijen. De betrokkenheid van de artiesten ging zelfs verder dan enkel lof. “Mario, Ira en Tatiana hebben hun portretten persoonlijk gesigneerd”, zegt Carton trots. “Jeroen, Franky en Mikey hadden hun handtekening al eerder gezet.”

Daarnaast kreeg Brecht Carton zijn schilderij van Gene Simmons ook een authentieke handtekening na het concert “He did it! He fucking did it! Gene Simmons signed the painting”, schreeuwde hij luidkeels na het gloriemoment.