‘James Ensor, Inspired by light’ in Oostende: projecties en geluid zuigen je mee in de wereld van de meester

Een sfeerbeeld van de voorstelling in de Dominicanenkerk. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

In de Dominicanenkerk toont ‘James Ensor, Inspired by light’ hoe de meester werd geïnspireerd. Zijn kunstwerken komen nog tot 31 augustus tot leven op de muren in een toegankelijke voorstelling met muziek van Boshaard en de stem van Piv Huvluv. “Ze zochten een authentieke Oostendse stem”, vertelt Piv.

De Dominicanenkerk of Poverellokerk wordt sporadisch gebruikt voor concerten en was eerder al het decor voor tentoonstellingen. In de neogotische kerk bevindt zich een orgel uit 1958, dat tijdens de voorstelling extra werd verlicht. In het 140 jaar oude gebouw is er een ‘immersive’ te zien, een voorstelling waarbij de bezoeker door middel van projecties en geluid wordt meegezogen in de wereld van de bekende meester. ‘James Ensor, Ispired by light’ is een voorstelling van 45 minuten met als basis de werken van James Ensor en zijn levensverhaal, verteld op een eenvoudige manier.

Huzarenstuk

“We doen dat aan de hand van zijn kunstwerken die op een bijzondere manier tot leven komen. We focussen op sommige details en belichten typische kenmerken uit die werken”, zegt Luc Stragier van Urban Mapping uit Roeselare. Ze hebben een mooi palmares waarbij ze gebouwen of sites met ‘video mapping’ in de kijker zetten en er verhalen vertellen. Urban Mapping werkt meestal op buitenlocaties. Ze waren eerder ook al aan de slag in de badstad tijdens de pandemie voor The Crystal Ship by Night.

‘James Ensor Inspired by light’ is een boeiende voorstelling die geprojecteerd wordt op de zijmuren van de kerk. “We houden rekening met het gebouw. De vliegende vogel verdwijnt ook achter de pilaren van de kerk”, zegt Luc over de animatiefilm waaraan twee jaar werd gewerkt. En dat gebeurde nauwkeurig: regisseur Geerwin Vandekerkhove schreef het scenario en bekeek de werken van Ensor. “Het was een huzarenstuk om de figuren uit Ensors werken tot leven te brengen. Het was ook een grote uitdaging om dit te brengen in een kerk die al drie jaar niet meer voor het publiek toegankelijk is. We mochten hier geen enkel vijs in de muur draaien omwille van de erfgoedwaarde van het pand.”

Oostendse tongval

Het verhaal wordt verteld door stemacteur Geerwin die de bezoeker meeneemt in de wereld van Ensor. Er zit geen dipje in de voorstelling waarin de muziek werd gecomponeerd door het duo Boshaard. Ze lieten zich voor hun derde album trouwens inspireren door Ensor. Comedian Piv Huvluv sprak de stem van James Ensor in, met een heerlijke Oostendse tongval. “Ze zochten een authentieke Oostendse stem en vonden dat de mijne matchte met wat ze zochten. Zelf hoorde ik dat niet zo”, zegt Piv, die één van de eerste voorstellingen bijwoonde.

Luc Stragier van Urban Mapping en Piv Huvluv (rechts).
Luc Stragier van Urban Mapping en Piv Huvluv (rechts). © EFO

“Ik sprak wel eens een reclamespotje in, maar het is de eerste keer dat ik inspreek voor bewegende beelden. Het blijft vreemd om mijn eigen stem te horen. Deze voorstelling doet me heel erg denken aan die andere Oostendse kunstenaar, animatiefilmer Raoul Servais. Ze brengen de schilderijen tot leven door de animatie van de figuren. Het heeft me erg geboeid en deze voorstelling was een mooie ervaring, ook omwille van de bijzondere locatie.”

Eerste keer in dit genre

Bij Toerisme Oostende had Vincent Drouard bijzondere belangstelling: “Het is de eerste keer in Oostende dat er iets gebeurt in dit genre. Ze maken mooi gebruik van de werken van Ensor, authentieke foto’s en opnames. De voorstelling is Nederlandstalig en dat sluit aan bij een groot deel van het publiek dat Oostende bezoekt. 80 procent is Belg, waarvan drie vierde Nederlandstalig. Bij de 20 procent buitenlandse toeristen zijn er veel Nederlanders. Het is ook een goede zaak dat er niet enkel kerkstoelen zijn, maar ook zitzakken en zetels.”

Praktisch

Er zijn nog tot en met 31 augustus dagelijks elf (Nederlandstalige) voorstellingen van donderdag tot zondag; in de paasvakantie zelfs zeven op zeven. ‘James Ensor, Inspired by light’ is te zien tot 31 augustus in de Dominicanenkerk in de Christinastraat 95.

Toegangsprijs : 16 euro (volwassenen), 11 euro (kinderen tot en met 12 jaar) of gratis (kinderen tot en met 4 jaar). Er is ook een prijs aan de deur als de voorstelling niet is uitverkocht (18,5 euro voor volwassenen en 13 euro voor kinderen). Er zijn kortingen voor scholen en groepen.

Op de website www.ensoroostende.be zijn beschikbare tijdsloten zichtbaar.