Internationale beurs voor duivensport in Kortrijk Xpo

Danny Defoort en Eddy Cardon.
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Met exposanten en bezoekers uit meer dan vijftien landen maakt Fugare zich opnieuw op voor het internationale duiventreffen van het jaar.

Meer dan honderd standhouders presenteren er hun duiven, voeder en supplementen en hun laatste ontwikkelingen van bagagedragers tot drinksystemen. Hokken- en volièrebouwers vanuit de Benelux delen er hun knowhow en bezoekers kunnen informatie over DNA en genetisch advies verkrijgen bij diverse veeartsen op de beurs. Ook de leden van Nieuw Kortrijkse Vereniging (NKV) Duivenmaatschappij kijken uit naar de beurs. “Normaal is dat een jaarlijks gegeven, maar omwille van COVID en vogelgriep is die paar keer niet kunnen doorgaan. Duivenliefhebbers ontdekken er nieuwigheden, maar komen er ook samen om bij te praten en samen een pintje te drinken”, glimlacht Danny Defoort, voorzitter van Duivenmaatschappij NKV.

De vereniging telt 108 West-Vlaamse leden en afgelopen jaar werden op 27 vluchten 13.607 duiven van 1.465 liefhebbers bij hen ingekorfd voor provinciale, middellange en marathonvluchten. De Kortrijkse fondclub staat met die aantallen aan de top, boven de verenigingen van Ieper, Eeklo, Ninove, Doornik en Aalst.

De appels mag je verkopen, maar de boom niet

Eddy Cardon (70) uit Deerlijk is reeds jaren lid en werd vorig jaar nationaal kampioen bij de zware fond Agen, Sint-Vincent (Tarbes) en Narbonne. “Mijn kampioenduiven zijn Filou, Zwartwitpentjeu, Eenwitpen en De Lichten. Zij doen het terugvliegen, ik sta in voor de verzorging. Ik ben elke dag bij mijn duiven. ’s Morgens kuis ik de hokken, in de winter worden ze eenmaal per dag gevoederd rond de middag en om 16 uur kuis ik opnieuw de hokken. Je weet natuurlijk nooit zeker hoe een duif zal presteren, maar ik leg ze graag goed in de watten.”

Als kampioen ontvang je een trofee en stijgt een duif in waarde, maar Eddy heeft geen intentie om ze te verkopen. “Ik heb de kans gehad om mijn beste kweekduiven te verkopen voor een serieus bedrag, maar dat heb ik niet gedaan. Ik ben van plan komende jaren nog te spelen met deze duiven.” Danny vult aan met een mooie quote van zijn vader: “De appels mag je verkopen, maar de boom niet.”

Danny wenst het bestuur (Annick, Mathias, Pierre, Dries, Melvin, Filip V. en Filip P.) alsook de helpers (Jurgen, Nancy, Dominiek, Bram, Frank, Filip, Claudine, Jean-Luc en Chantal) te bedanken voor hun inzet voor Duivenmaatschappij NKV.

Meer informatie over de internationale beurs voor de duivensport vind je op www.fugare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier