GRIS organiseert EXPO van internationale projecten:“Vorige projecten voor arme landen in de kijker zetten”

Verschillende initiatieven die zich inzetten voor derdewereldlanden worden tentoongesteld. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

GRIS, de Gemeentelijke Raad voor Internationale Solidariteit, is de koepel van alle mensen en organisaties die in Avelgem actief zijn rond Noord-Zuid en internationale samenwerking. Met ‘GRIS in de kijker’ organiseren zij van 11 tot 16 april een tentoonstelling waarbij internationale projecten van Avelgemnaren in de kijker staan.

Gris is een onafhankelijke adviesraad in Avelgem. “De gemeente heeft een budget van 16.500 euro aan subsidies die zij jaarlijks verdeelt over de verschillende Avelgemse projecten. Gris geeft advies aan de gemeente over hoe zij dat budget moeten verdelen. Dat doen ze aan de hand van een reglement dat ze zelf hebben uitgewerkt. Hun advies komt dan bij het schepencollege waar er al dan niet een goedkeuring komt”, vertelt schepen van Welzijn, Gelijke Kansen en Gezondheid, Sandra Platteau (Tandem).

“De projecten die de afgelopen jaren subsidies gekregen hebben, willen we nu eens in de kijker zetten. Deze initiatieven zetten zich hard in voor arme landen. Daarom willen we meer bekendheid creëren. Er zullen een tiental projecten tentoongesteld worden.”

Opening

De tentoonstelling gaat door in het cultureel centrum Spikkerelle in Avelgem. “Voor de opening van de tentoonstelling op 11 april 2024 om 19:30 uur hebben we twee sprekers uitgenodigd. Rino Feys is de verantwoordelijke van Kringloopwinkel Avelgem en zal het hebben over internationale solidariteit binnen onze eigen gemeente. Hij zal bijvoorbeeld uitleggen wat je als Avelgemnaar kan betekenen voor derdewereldlanden.”

De tweede spreker is Serge Beel, internationaal directeur van 11.11.11. “Hij zal het onderwerp belichten vanuit een perspectief van de bijdragen aan derde en vierde wereldlanden. Ook zal hij kijken naar de internationale politieke invloeden op de situatie”, legt Sandra uit. “De avond van de opening wordt ook het nieuwe logo van Gris Avelgem bekend gemaakt, dat werd uitgewerkt aan de hand van een wedstrijd.”

Van 11 tot 16 april kan iedereen doorlopend van 10 uur tot 16 uur gratis de tentoonstelling bekijken. Er zullen verschillende aanplakborden zijn, waar informatie en foto’s op staan van de projecten. “Ruth Verbrugge, de voorzitster van Gris Avelgem, zal altijd aanwezig zijn. Bij eventuele vragen kan men bij haar terecht”, aldus Sandra. (LM)

De toegang is gratis, maar er wordt gevraagd om vooraf in te schrijven via gris.in.de.kijker@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier