Godelieveprocessie houdt het droog en trekt opnieuw door Gistel

Verschillende figuranten lopen mee met de processie. © TVA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Het regenweer loerde even om de hoek, maar de Godelieveprocessie kon zondagmiddag om 16 uur tóch van start gaan. Deze Gistelse traditie vindt al sinds 1459 plaats en wordt opgevoerd door zo’n duizend figuranten. Voor regisseur Jan Bonne was het zijn laatste editie.

In 1070 werd Godelieve gewurgd door graaf Bertolf van Gistel, aan wie de Noord-Franse dame was uitgehuwelijkt. Veertien jaar na haar dood werd ze door de bisschop van Doornik heilig verklaard. Archiefstukken tonen aan dat de processie al sinds 1459 wordt opgevoerd. Sinds 2017 is de processie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een afgelasting is zeldzaam. In de recente geschiedenis hield alleen de coronacrisis (2020 en 2021) en barslecht weer (2014) de optocht tegen. Regen kan er namelijk voor zorgen dat de kostuums beschadigd zouden geraken. Met een oog gericht op Buienradar en een ander op de weergoden, was het op deze grijze zomerdag duimen om van start te kunnen gaan.

Nieuwe huisstijl

De processie werd de voorbije jaren stelselmatig vernieuwd, onder meer met nieuwe praalwagens, aangepaste scene-aankondigingen en sinds dit jaar een frisse huisstijl door ontwerpbureau Marloes Zwaenepoel. “Toegegeven: het religieuze aspect van de processie raakt ondergesneeuwd”, vervolgt regisseur Jan Bonne. “Want hoewel ze draaien rond heilige figuren, willen nog altijd een pak mensen in de processie meegaan. Zeker na corona is er opnieuw een sterk gemeenschapsgevoel, de drang naar samenhorigheid. Kijk, duizend figuranten dagen hier straks op, ondanks de start van de vakantie en heel wat festivals. Te midden van globalisering, individualisering en rol van sociale media hebben we allemaal behoefte aan gewoon contact en samen iets doen. De processie stipt ook actuele thema’s aan, zoals intrafamiliaal geweld en armoede.”

Voor Bruggeling Jan Bonne is het z’n laatste processie. Hij was er sinds 2016 aan de slag. “Ik werk vaak in perioden van ongeveer tien jaar en ben al sinds 1978 bezig met stoeten, processies en toneelvoorstellingen. Nu is het moment om de fakkel door te geven aan de jongere generatie. Het leven is een vorm van loslaten en doorgeven.” Vanaf 2025 neemt toneelregisseur Rik Lamote de regie over.

De processie kon zoals steeds rekenen op tal van kijklustigen. Sommigen namen een kampeerstoeltje mee om langs het parcours post te vatten, centrumbewoners keken toe vanop hun balkon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier