Vervoersmaatschappij De Lijn heeft na een eerder incident beslist dat er voorlopig geen historische trams meer mogen uitrijden. Dat is ook een streep door de rekening voor Trammelant in De Haan. “Ons belle-époquefeest drááit rond die oude trams”, zegt toerismeschepen Marleen De Soete.
Toen De Lijn in mei 150 jaar tram vierde in Gent, vatte een van de oude trams bij terugkeer naar de stelplaats plots vuur en raakte een persoon gewond. Na het incident stelde De Lijn een specialist aan om de brand te onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt nu dat het momenteel niet veilig is om historische trams nog te laten rijden op het huidige tramnet. Er moeten eerst technische aanpassingen gebeuren aan de historische trams, anders kan er opnieuw brand ontstaan, zo klinkt het.
Andere netspanning
“De technologie van de oude trams sluit niet goed aan op de technologische vereisten van het huidige tramnet. Dat heeft te maken met de stroom via de bovenleiding, en hoe die in de oude trams binnenkomt. Die hebben een netspanning van 500 volt, terwijl dat bij de moderne trams 700 volt is. De bovenleidingen bij die oude trams kunnen daardoor overbelast raken, wat in Gent dus ook gebeurde”, zegt Pierre de Meyer van TTO Noordzee.
Om veiligheidsredenen laat De Lijn voorlopig dus geen historische trams meer uitrijden. “Technici gaan nu bekijken hoe ze de oude trams kunnen aanpassen. Bij veel ervan is dat reeds gebeurd, maar die bewuste tram in Gent was al zeker dertig jaar niet meer buitengeweest. De Lijn wil gewoon het zekere voor het onzekere nemen, en dat betekent dus dat er komend weekend jammer genoeg ook geen historische tram te zien zal zijn op Trammelant in De Haan. Een spijtige timing maar niks aan te doen”, klinkt het.
Open Monumentendag
In juli en augustus kan je normaal ook elke zaterdag en zondag een ritje maken in zo’n oud tramstel tussen Adinkerke en De Panne. “Ook dat valt nu in het water. Hopelijk kan het tramfestival in het kader van Open Monumentendag in september wel nog doorgaan in De Panne”, aldus de Meyer.
Ook Marleen De Soete, schepen voor Toerisme in De Haan, betreurt de beslissing maar toont begrip. “Ons jaarlijks belle-époquefeest drááit rond die oude trams: Trammelant is in ’78 ontstaan rond het historisch tramhuisje van De Haan. Maar veiligheid boven alles: we krijgen met Trammelant tot vijftigduizend bezoekers over de vloer.” Voor één keer wordt het dus een Trammelant zonder zijn nostalgische tramritjes. “Het is wat het is. Trammelant heeft gelukkig nog andere troeven”, aldus De Soete.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier