Op zaterdagnamiddag 24 februari trekt een carnavalsstoet door de Brugse binnenstad. “Er nemen 25 wagens deel, carnaval is aan een heropleving toe in Brugge. Hoog tijd dat het stadsbestuur onze subsidies optrekt”, zegt Francis Degroote, voorzitter van de Brugse Carnavalsraad.
Francis Degroote (55), de voorzitter van De Feestneuzen, volgde vorig jaar Roland Moerkerke (77) op als voorzitter van de Brugse Carnavalsraad. Deze Assebroekse aannemer – hij installeert in de winter kerstverlichting en bouwt in de zomer zwembaden – is erin geslaagd om 25 verenigingen warm te maken voor het Brugs carnaval.
25 groepen
Behoudens veertien Brugse wagens nemen er dit weekend elf groepen uit andere steden, zelfs wagens uit Nederland, deel aan de stoet. Ze start om 15 uur aan de Katelijnepoort en eindigt op ’t Zand, waar aan café Lindenhof een tent zal staan om het feest voort te zetten.
Kreeg je carnaval met de paplepel toegediend?
Francis: “Niet echt, al was ik op mijn achttiende jeugdprins carnaval. In mijn jonge jaren werkte ik in de horecazaken van mijn papa Werner Degroote. Die runde de twee frietkoten op de Markt en baatte twee zaken in de Wollestraat uit: broodjeszaak Raftje en café Oasis.”
De Neuze
“Ik heb jaren samen met de legendarische Ignace De Neuze Geldof op de Markt frietjes gebakken. Mijn ex-collega is drie weken geleden in alle stilte overleden. Ik was zelf al prins carnaval, mijn echtgenote Inge was mijn roosje. Ik ben al sinds midden de jaren 80 lid van De Feestneuzen in Sint-Kruis. Tien jaar geleden vroeg voorzitter Gilbert Wambeke mij of ik hem wou opvolgen. Omdat ik graag een en ander organiseer, ben ik ook bestuurslid geworden van de Brugse Carnavalsraad.”
In onze jeugdjaren was de 100 dagen-stoet kleurrijker en groter dan de carnavalsstoet in Brugge….
Francis: “Zonder afbreuk te willen doen aan mijn voorganger Roland Moerkerke, die veel respect verdient, heeft het nieuw en verjongd bestuur van de Brugse Carnavalsraad het carnavalsgebeuren een nieuwe schwung gegeven. Veel wagens die vorig weekend in Heist uit reden, zijn present in Brugge. Maar ook vier groepen uit Nederland. Het betekent dat carnavalisten graag naar Brugge komen.”
Subsidie
“Het wordt tijd dat het stadsbestuur dit inziet en ten volle apprecieert. Er is een uitstekende samenwerking met de Stad, maar onze subsidie bedraagt al jaren amper 4.210 euro. Voor elke wagen is er amper 200 euro toelage, dat is niet eens genoeg om de diesel te betalen van de tractor die een wagen uit Aardenburg naar Brugge vervoert. De subsidie moet omhoog, als we deze folklore willen behouden in Brugge.”
Je deed vorige week een oproep voor de aanstelling van een schepen voor Carnaval en suggereerde de namen van Mieke Hoste en Nico Blontrock….
Francis: “Tal van andere steden hebben een aparte schepen voor Carnaval. Nico Blontrock heeft meteen gereageerd en fijntjes duidelijk gemaakt dat carnaval ressorteert onder zijn bevoegdheden als schepen van Cultuur. Hij was trouwens juryvoorzitter bij de verkiezing van prins Carnaval. Overigens komen de burgemeester en drie schepenen de carnavalsstoet officieel openen, samen met prins Jaron I en zijn jonker Sander.”
Heist telt meer dan veertig wagens, de orde van de Zeesluffer uit Zeebrugge is geen lid van de Brugse Carnavalsraad. Moet er meer stadsgeld gegeven worden voor een veredeld en verkleed drinkgelag?
Francis: “Ik betreur dat niet alle Brugse carnavalsgroepen lid zijn, maar ze nemen allemaal deel aan de stoet. Er is geen ruzie onder de Brugse carnavalisten! Ik ijver er al jaren voor om af te geraken van het foute imago dat carnavalisten louter een bende pintendrinkers zijn.”
Eeuwenoude folklore
“Carnaval is een eeuwenoude folklore, in het versieren van de wagens kruipt vier maanden werk. Vroeger moest de prins Carnaval daags voor de stoet een stunt uithalen. Ooit stuurde prins Yvan het bericht de wereld in dat Michaël Jackson naar Brugge kwam. De Burg stond vol gillende meisjes…”
Brugge organiseert carnaval tijdens de vastenperiode, terwijl het de christelijke traditie was om op vette dinsdag nog even uit de bol te gaan, vooraleer veertig dagen te vasten om lichaam en ziel te zuiveren…
Francis: “We moeten onze agenda afstemmen op de carnavalsfeesten in andere steden, vele wagens doen meerdere stoeten aan.”
De carnavalisten mogen zaterdag niet met confetti gooien, wegens de vervuiling in onze rivieren en oceanen…
Francis: “De stad raadt alternatieven aan: bellen blazen, bladconfetti of biologisch afbreekbare confetti, waarin zaadjes verwerkt zijn. Brugge wil blijkbaar dat er binnenkort bloemetjes tussen de kasseien groeien. We moeten ook drinken uit herbruikbare bekers. Elke vereniging dient zijn afval onmiddellijk te ruimen.”
Wie is Francis Degroote?
Geboren op 14 oktober in Brugge, opgegroeid in Assebroek. Gehuwd met Inge De Klerck, papa van Bram (30) en Rani (24). Wordt opa in juni.
Carrière
Studeerde aan de landbouwhogeschool. Werkte jarenlang bij zijn vader in de frituren op de Markt. Is al zeventien jaar aannemer, die kerstverlichting opstelt en zwembaden bouwt.
Hobby’s
Al sinds de jaren 80 lid van De Feestneuzen in Sint-Kruis. Was zelf Prins Carnaval. Sinds 2023 voorzitter van de Brugse Carnavalsraad. Trekt er graag met zijn camper op uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier