Expo over ‘Het Groot Tornooi’ op de Brugse Markt vijftig jaar geleden

Een sfeerbeeld van het Groot Tornooi op de Markt van Brugge in 1974. © Stadsarchief
Stefan Vankerkhoven

Een halve eeuw geleden – tijdens de zomer van 1974 – vormde de Markt van Brugge het schouwtoneel voor een indrukwekkend massaspektakel, genaamd ‘Het Groot Tornooi’. Het stadsarchief herdenkt dit met een expo en Stad Brugge nodigt de medewerkers van toen uit op de openingsreceptie op dinsdag 2 juli.

Meer dan vierhonderd figuranten en een professioneel team van Engelse stuntpaardrijders evoceerden vijftig jaar geleden in Brugge een middeleeuws steekspeltornooi tussen de heer van Gruuthuse en de heer van Gistel.

Massaspektakel

Burgemeester Dirk De fauw haalt herinneringen op: “In 1974 werd op initiatief van het toenmalige Brugse stadsbestuur een indrukwekkend massaspektakel georganiseerd op de Markt. In de Middeleeuwen was het organiseren van een steekspel een jaarlijks gebeuren.”

“Het Groot Tornooi’ van 1974 vergde grote werkzaamheden op de Markt. Een grote massa zand werd aangevoerd en honderden Bruggelingen waren figurant, terwijl stuntmannen vanuit Groot-Brittannië naar Brugge kwamen. Een uitzonderlijke gebeurtenis waar heel wat inwoners van onze stad mooie herinneringen aan hebben.”

De affiche van het Groot Tornooi.
De affiche van het Groot Tornooi.

De organisatie was in handen van het stadsbestuur en het Comité voor Initiatief, terwijl de uitwerking gerealiseerd werd door regisseur Tony Willems.

Oproep

Schepen van Cultuur Nico Blontrock lanceert een oproep: “Om dit te herdenken loopt er in juli en augustus een kleine maar fijne expo in het Brugse Stadsarchief (Burg 11A), met als titel ‘Vijftig jaar Groot Tornooi, 1974’. Iedereen die vijftig jaar geleden hieraan heeft meegewerkt – hetzij als figurant, hetzij achter de schermen – is vriendelijk uitgenodigd op de opening van de tentoonstelling op dinsdag 2 juli 2024 om 18.00 uur. Men kan zich hiervoor melden via protocol@brugge.be.”

De tentoonstelling is vrij te bezoeken in het Stadsarchief vanaf woensdag 3 juli tot en met zondag 1 september. Op maandag van 13.30 tot 16.30 uur, van dinsdag tot donderdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, op zaterdag en zondag van 9.30 tot 17 uur

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier