“Een gebouw om trots op te zijn”: Podiumkunstenpaleis StAPwest opent de deuren in Veurns Suikerpark

Een groepsfoto op de trap in het Atrium. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Leerlingen en docenten van StAPwest Veurne verhuisden eerder dit jaar al naar hun nieuwe stek in het Veurnse Suikerpark. Maar zaterdag 14 september werd de officiële opening gevierd met een inhuldigingsbord en een feestelijke opendeurdag waarbij iedereen het gebouw kon verkennen. Er waren onder andere toonmomenten, workshops en proeflessen.

Voor Stad Veurne is de realisatie van het gloednieuwe StAPwest-gebouw een absolute parel aan de kroon van Veurne.

Academie-directeur Pieter Tieghem steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “We hebben reikhalzend uitgekeken naar ons podiumkunstenpaleis. Onze cultuurtempel waar we vele generaties podiumkunstenaars uit Veurne en omstreken zullen verwelkomen. Onze nieuwe warme werkplek voor alle collega’s van de academie.”

Kunst kan de wereld niet redden, maar zonder kunst is de wereld reddeloos verloren

“Kunst kan de wereld niet redden, maar zonder kunst is de wereld reddeloos verloren. Om kunst te maken zijn er kunstenaars nodig en die hebben leerkrachten nodig. Leerkrachten die hen de kneepjes van het vak leren, die hen leren om vol te houden, die hun talenten ontdekken en aanwakkeren en die hen aanmoedigen om nog een stapje verder te gaan.”

“In een ideale wereld hebben leraar en student onderdak in een aangepast en inspirerend gebouw, een warm, veilig en ruim gebouw, dat klaar is voor de toekomst. Een gebouw met comfortabele leslokalen die voldoen aan alle pedagogische en didactische behoeften.”

Schitterend gebouw

“En, in het geval van de podiumkunsten, met een gezellig theaterzaaltje waar leerlingen hun eerste podiumervaringen opdoen en zich kunnen voorbereiden op het grote podium. Hier, in Veurne aan het Suikerplein, vallen sinds enkele maanden alle puzzelstukjes samen. Zowat 700 podiumkunstenaars in spe, geïnspireerd door een fantastisch team van een 40-tal medewerkers, volgen sinds een half jaar les in dit schitterende nieuwe gebouw!”

Anne Dequidt, schepen voor openbaar domein en patrimonium: “De reacties die we kregen over dit prachtige gebouw liegen er niet om, van ‘wauw’, adembenemend, fenomenaal, tot preus lik fjirtig …”

“Sinds de jaren 1970 is onze academie een alsmaar groeiende plant, maar de laatste jaren werd het duidelijk dat het tijd werd om te verpotten. In het pand van de voormalige Nationale Bank in de Noordstraat botsten we op de limieten.”

“Maar waar moest de academie dan wel naartoe? Met de ontwikkeling van het Suikerpark en de bouw van de Suikertoren kregen we de kans om hier een cascoruimte te kopen. Geen eenvoudige beslissing, want daaraan hing een kostenplaatje aan van zo’n 4,5 miljoen euro. Toch zijn we als stadsbestuur gesprongen, omdat we ook geloofden in deze nieuwe en vernieuwende Suikerwijk, waar de lat hoog ligt op vlak van energie, mobiliteit en groen.”

Maatschap Suikerbeat

“Voor de inrichting van deze ‘lege doos’ kozen we voor de procedure Design & Build en we gingen in zee met Maatschap Suikerbeat. Zij overtuigden de jury met een inspirerend, innoverend concept dat aanzet tot creativiteit en positivisme waar gebruikers en omgeving beter van worden.”

Docententrio Ilse Vromans (dwarsfluit), Stéphanie Maertens (piano) en Michael Deleersnyder (slagwerk) in het nieuwe theater. (foto MVO)
Docententrio Ilse Vromans (dwarsfluit), Stéphanie Maertens (piano) en Michael Deleersnyder (slagwerk) in het nieuwe theater. (foto MVO)

“Maatschap Suikerbeat bestaat uit aannemer Alheembouw, Architectenbureau Vyvey & Partners en A2, studiebureau EVA International (akoestiek), Ingenium ( technieken) en Establis (stabiliteit). Samen zorgden zij voor het ontwerp waarbij de input en betrokkenheid van het eigen StAPwest-team cruciaal was voor de inrichting van de leslokalen, balletzaal en theaterzaal.”

“Alles werd tot in de kleinste details uitgewerkt: kleuren, duurzame materialen, meubilair, technieken, licht- en sleutelplannen … Elke tegel, elke lichtbron, elk klein detail draagt bij aan de unieke sfeer van deze academie. Het sterke concept werd kwalitatief goed uitgevoerd, met respect voor het vooropgestelde budget van 3,9 miljoen euro. Samen hebben we iets bijzonders neergezet, iets waarop we allemaal trots mogen zijn. Alles is aanwezig om in deze oase creativiteit, passie en talent te laten samenvloeien.”

Vrolijk en laagdrempelig

Jolijn Mortier (Architectenatelier Vyvey & Partners): “We bedachten een concept waar iedereen blij van wordt, een vrolijk en laagdrempelig gebouw, met voldoende flexibiliteit voor de toekomst. Het theater in schelpvorm is de blikvanger in het project, met een groot kijkvenster met daglicht achteraan, dat ook als een soort sociale controle kan dienen voor de leerkrachten.”

“Het geluid wordt ook optimaal verspreid door de vorm van de regiekamer en de ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen. De uniforme, dieprode kleur legt de nadruk op de performers. Heel belangrijk in het project was de akoestiek: iedere muur, iedere wand, ieder detail is in functie van de akoestiek! Dat zie je niet altijd, want sommige muren kregen zelfs zes lagen gyproc.”

“Het gaat ook niet enkel om de akoestiek in en tussen de ruimtes in dit gebouw, maar ook tussen de openbare ruimte en de woontoren. Dit is een project met een grote maatschappelijke waarde, waaraan we heel graag hebben meegewerkt!”

Openingsfeest

Het openingsfeest werd opgeluisterd met muzikale intermezzo’s van docenten Stéphanie Maertens (piano), Ilse Vromans (dwarsfluit), Michael Deleersnyder (slagwerk) en een poëtische bijdrage van auteur, acteur en woordkunstenaar Onno van Gelder Jr.

Docente Ilse Vromans: “Dit is een heel verbindend gebouw, met geprofessionaliseerde ruimtes en klaslokalen. Er is ook prima toegankelijkheid tot de toiletten, tot de koffiekamer. Het atrium vinden we een prachtig kunstwerk. Het was voor ons en voor de leerlingen even wennen aan die nieuwe akoestiek, maar we hebben al toonmomenten en optredens gegeven in het nieuwe theater en dat klinkt erg mooi.”

“Ook de open sfeer is erg fijn: je kijkt uit op het Suikerplein. Met onze jongste leerlingen hebben we bij warm weer al lesgegeven op het plein, aan de fontein met de voeten in het water! In november geven we in dit theater ook de première van ‘Flutissimo!’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier