Onverwacht geen Willem Vermandere op het gouden jubileum van Festival Dranouter, waar hij sinds 1989 zeven keer optrad. “Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek.”
“We waren totaal verrast”, zegt programmator Bavo Vanden Broeck van Dranoeter vzw. “We werden gisteren gebeld door het management van Vermandere met de boodschap dat Willem beslist had om onmiddellijk te stoppen met optredens. Hij zal dus ook niet optreden op onze feesteditie begin augustus. Willem was voorzien als onze opener op zaterdag in de clubtent in de hoop dat we dan meteen ambiance zouden hebben en een vol festivalterrein.”
West-Vlaamse bard
Vermandere groeide uit tot een klassieker op Festival Dranouter. “Samen met onder meer Brihang, The Waterboys en Suzanne Vega werd hij als een van de ‘Dranouter Classics’ aangekondigd”, aldus Vanden Broeck.
“Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek. We blikken graag terug op de memorabele optredens van deze folkheld. De eerste keer was al in 1989. Hij stond toen op de line-up met internationale headliners als Miriam Makeba Band en Richard Thompson. Na zijn volgende set in 1995 kon Dranouter geen genoeg krijgen van de West-Vlaamse bard. In 2002 vulde hij de tent met de Harmonie Ypriana.”
Mislukte pater
“Opmerkelijk verhaal in 2018: toen Willem de festivaldrukte liever wilde mijden, ging de organisatie voor de gulden middenweg. Op elke festivaldag één set van Willem, voor een beperkt publiek, in de kerk van Dranouter. Zelf was hij ontzettend tevreden met deze locatie. ‘Een kerk is de gedroomde plek om verhalen te vertellen en te musiceren, en zangers zijn ook altijd een soort van mislukte paters’, zei hij toen. Drie keer was de kerk afgeladen vol, en stonden mensen uren op voorhand aan te schuiven om erbij te zijn.”
Ook tijdens de coronapandemie konden Dranouter en Willem op elkaar rekenen. “De hele zomer lang organiseerde Festival Dranouter kleinschalige Zomersessies. Tijdens het festivalweekend zelf zong Willem Vermandere voor een intiem, zittend publiek op de kleine festivalweide, blij dat hij zijn muziek kon overbrengen. Zijn achtste set zou een hoogtepunt betekenen voor onze jubileumeditie”, stelt Vanden Broeck.
Op handen gedragen
Willem Vermandere woont in het Veurnse Steenkerke en stond 54 jaar op de planken. Het Vlaamse land en het zuiden van Nederland rondtrekken werd hem wat te zwaar. “In het verleden bewees hij dat hij de vinger aan de pols houdt van de tijdsgeest”, stelt Vanden Broeck.
“Denk maar aan zijn lied Bange blankeman, een enorm duidelijk statement tijdens de opkomst van extreemrechts in Vlaanderen. Willem is een goede muzikant, maar voor mij is hij nog meer een verteller. Hij weet de couleur locale te vatten en is tegelijk een wereldburger die universele verhalen vertelt. Hij ziet zijn publiek graag en werd ook bij ons op handen gedragen, dat hebben we in Dranouter meermaals mogen meemaken.”
Onmogelijke opdracht
“Hem vervangen in onze programmatie is een onmogelijke opdracht. We zullen ons festival wel vol programmeren en broeden op enkele ideetjes. Het is vroeg en we moeten artiesten bellen, dus er is nog niks concreet. Wij — en ongetwijfeld alle Festival Dranouter-gangers — vinden het jammer om dit nieuws te vernemen, maar uiteraard alle begrip voor zijn keuze. We zijn vooral dankbaar dat Willem hier zeven keer mocht staan en dat zijn repertoire het festival mee heeft gevormd. We hopen dat hij geniet van zijn welverdiende rust samen met zijn familie.”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier