Tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen 1920 werden de zeilwedstrijden voor de kust van Oostende georganiseerd. De herdenking honderd jaar later viel vorig jaar door corona in het water, maar komend weekend 10-11 juli is het toch zover. Plaats van afspraak is de Spuikom.
Philippe Royaux (70) van het Marina Yachting Center in Oostende is met zijn 12-voetsjollenclub de organisator van het tweedaagse evenement ‘12-voetsjollen Centennial 1920-2020’. “Een 12-voetsjol is een houten boot met één zeil, ongeveer 3,6 meter lang. Ik ben in het bezit van zo’n boot, dankzij het project ‘Archonaut’, waarbij werklozen het beroep van scheepstimmerman aanleren. Een van de opdrachten was een replica bouwen, op basis van een 12-voetsjolwrak. Ik was verliefd op de boot en heb hem gekocht.”
Populair
“De eerste 12-voetsjol werd ontworpen door de Engelsman George Cockshott en geselecteerd als eenheidsklasse kleinzeilerij voor de Olympische Spelen in Antwerpen 1920. In 1924 werd het eerste WK 12-voetsjollen georganiseerd in Brussel, onder voogdij van koning Albert 1. De Belg Leon Huybrechts pakte zilver en werd later olympisch kampioen in Parijs. In 1936, de OS in Berlijn, werd de 12-voetsjol de Duitse Olympiajol, die later de Finn-klasse werd. Tussen beide oorlogen werden races met 12-voetsjollen gehouden op de Spuikom in Oostende. Internationaal is de 12-voetsjol nog populair in Nederland met meer dan 325 leden-eigenaars. Ook in Italië, Frankrijk, Turkije en Brazilië, zelfs in Japan wordt nog met die sportieve boot gevaren.”
Uit Nederland, Duitsland en Frankrijk
Toen Philippe Royaux vernam dat in een 12-voetsjol werd gevaren tijdens de Olympische Spelen 1920 in Antwerpen, kwam hij op het idee om een eeuwfeest, de Centennial, te organiseren en zo Oostende in de kijker zetten. “In 2019 hebben we het event ‘One Year to go’ georganiseerd tijdens Oostende voor Anker. Op de Spuikom waren 12 boten aanwezig voor de spectaculaire demonstratiewedstrijd. Vorig jaar kon het zeilfeest niet doorgaan door corona, maar geen probleem, dit jaar hopen we dat het wel lukt. We hebben inschrijvingen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk en willen er, samen met Watersport Oostende Spuikom, Royal North Sea Yacht Club en Ostend Sailing een mooie tweedaagse historische happening van maken, zowel voor de deelnemers als de watersportliefhebbers op de wal. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen zes races gevaren worden. Hoofdzaak is de gezellige sfeer en de verbroedering onder de zeilers.”
Liefde voor het zeilen
Bruggeling Philippe Royaux woont in De Haan, maar is al sedert 1974 actief in de verkoop van zeilboten en alles wat met watersport te maken heeft. Sedert 1984 runt hij het Marina Yacht Center, waar liefst 170 maquettes te bewonderen zijn.
“Ik heb de liefde voor het zeilen van jongs af aan overgeërfd van mijn vader. Ik zeilde vooral in Nederland op De Braakman, een afgedijkte zeearm van de Schelde. Ik heb er mijn jeugd doorgebracht en regionale en nationale wedstrijden gevaren op Spanker, een Hollandse zeilklasse. Later heb ik er mijn beroep van gemaakt. In 1974 kwam ik van Brugge naar Oostende om boten en surfplanken te verkopen. In 1981 werd mijn eerste Marina Yachting Center verwoest door een ontploffing en in 1984 heb ik het nieuwe Marina Yachting Center gerealiseerd aan de Moreauxlaan, naast sporthal De Spui. We verkopen Belgische, Nederlandse en Franse zeilboten en catamarans met een wooncabine op. We hebben zes mensen in dienst. De watersport zit, na een moeilijke coronaperiode, in een dipje, maar er komen betere tijden. Er zijn nu al interessante bestellingen binnen voor 2022. Steeds meer mensen kopen een boot, in plaats van een appartement, en reizen voor zes maanden de wereld rond. Voor wie houdt van de zee, is dat een zalige vakantie!”
Info: https://twaalfvoetsjollenclub.nl/ostende-centennial-2021/
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier