De Watewystappers sluiten zomerseizoen af met Zomertocht in Kanegem: “Wandelen is nationale sport”

Didier Van Nieuwenhuyseen (links) en Baziel Desutter op het Moeninckhof. © WMe
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

Zaterdag 31 augustus sluiten De Watewystappers hun zomerseizoen af met de jaarlijkse Zomertocht in Kanegem. Voor de tweede keer bevinden start- en stopplaats zich in het Moeninckhof, de boerderij van Baziel Desutter en zijn vrouw Veronique. Mooi moment voor een gesprek met de voorzitter van de De Watewystappers, Didier Van Nieuwenhuyse.

Door Kanegem passeer ik vaak wanneer ik ga fietsen, en telkens ben ik gecharmeerd door hoe mooi en authentiek het dorp is. De tijd is er stil mogen blijven staan, met stilte als de zalige muziek die in de straten speelt. Het Moeninckhof kende ik niet: een prachtig ‘hof’, waar Didier en boer Baziel al druk met mekaar staan te praten. Beide heren zijn goedlachse spraakwatervallen, en hun positivisme is aanstekelijk.

12.000 wandelaars

De Watewystappers ontstonden in 2001. “Ik hield toen de cafetaria van de Watewy open”, aldus Didier Van Nieuwenhuyse, voorzitter van De Watewystappers. “Ik wilde een wandeltocht organiseren en stelde tot mijn verbazing vast dat Tielt geen wandelclub had. Zo gezegd, zo gedaan. Een naam was snel gevonden, en drieëntwintig jaar later telt de club bijna 500 leden. Jaarlijks zijn er zeven wandelingen, met in totaal zo’n 12.000 wandelaars.”

Didier is het eerste bestuurslid van de club, samen met Dominique Maes, die je misschien kent van Dagbladhandel ‘Bij Hilde en Lieven’ in de Ieperstraat. “Tijdens corona is het ledenaantal achteruitgegaan. Na een jaar of twee kwam dat weer in orde. Wandelen is sindsdien, naast fietsen, een nationale sport geworden.”

Twee keer per jaar is er ook een busreis, waarbij De Watewystappers andere wandeloorden in België opzoeken. “We zorgen altijd voor de complete omkadering: de drank, broodjes en toespijs bestellen we bij een lokale bakker en slager. Niet bij een supermarkt, want zo verdienen die mensen er ook nog wat aan.” Baziel Desutter valt in: “Ze zijn ongelooflijk goed georganiseerd. Ze mogen deze plek gebruiken om hun wandelaars in de watten te leggen, en hebben echt alles bij en laten het allemaal heel proper achter.” En, knipoogt Baziel: “Ik zet hier ook een aantal zakken aardappelen, die de mensen ook kunnen kopen.”

De pelouse van Baziel

Alle wandelingen van De Watewystappers zijn bewegwijzerde routes. “Er is voor elk wat wils. Er zijn korte afstanden van 4 km en lange van 24 km. Bij de zomertocht in Kanegem kun je kiezen tussen 6, 12, 18 en 24 km. Vroeger startte onze tocht aan het Ontmoetingscentrum, maar door de renovatie zijn we naar de gerestaureerde schuur van het Moeninckhof uitgeweken, waar er wekelijks op vrijdagavond een boerderijmarkt is, en het bevalt ons echt. Grote voordeel is ook dat er hier meer parking is.”

Baziel schaterlacht: “Zolang ze maar niet op mijn pelouse staan!” Baziel nam de zuivelboerderij van Jef Van Bruwaene over – die als kind jarenlang bij ons aan huis kwam. Daarnaast heeft hij nog meer dan genoeg werk met zijn aardappelen en suikerbieten – onder andere. Sinds 1830 hebben zijn voorouders op deze plek geboerd.

‘Met plezier, wè!’

Didier is net met pensioen, nadat hij vijfentwintig jaar postbode was in Aarsele. Hij zal nu meer tijd hebben voor De Watewystappers én voor de politiek, want hij staat voor de gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van Vooruit. Hij doet het allemaal met belangeloze inzet, en daarvan kan er in deze maatschappij niet genoeg zijn.

Ook niet van gastvrijheid en generositeit, want wanneer ik zeg dat ik yoghurt wil kopen, komt Baziel even later met een grote zak vol yoghurt uit de plek waar Veronique aan het werk is. “’t Is met plezier, wè!”, zegt hij. Kanegem heeft een plek in mijn hart. Ik zit jammer genoeg in Duitsland op de dag van de Zomertocht, maar ik hoop dat je met velen aanwezig zult zijn.

Meer informatie op www.watewystappers.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier