“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”

Het Triënnale-thema ‘After Paradise, na het Paradijs’ kwam er na een gesprek tussen enerzijds curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck en anderzijds Stéphane Symons van KU Leuven, Hoger Instituut voor Wijsbegeerte.

“We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet. Als we allemaal zouden leven zoals de Amerikanen hebben we vijf planeten nodig. Denk maar aan schaarste van grondstoffen, vervuilde lucht, water en natuur, sociale harmonie is geen realiteit meer, oorlogen, conflicten. Veel paradijs” is er niet meer, na de val van de Berlijnse muur dachten we allemaal dat het goed zou komen en na verloop van tijd beter zou worden”, vertelt Patrick Ronse.

“We hebben die tekst voorgelegd aan de kunstenaars en gevraagd hoe ze dat in kunstwerken konden uitbeelden. Er zijn werken die aan water gelinkt zijn, gelinkt aan de aarde en gelinkt aan de mens”, vult Hilde aan.

© Kurt De Schuytener

Hilde jij bent van Anzegem en woont en werkt in Barcelona, Patrick jij woont in Brugge en werkt in Kortrijk. Wat betekent Kortrijk voor jullie?

Hilde: “Als kind was Kortrijk voor mij dé stad en nu nog. We wilden niets anders.”

Patrick: “Kortrijk is een aangename stad op mensenmaat: de Leieboorden, de parkjes en grote nieuwe parken, de horeca, de erfgoedsites, het Begijnhof alleen al. Het Brugs Begijnhof is mooi, dat van Kortrijk is mooier.’’

Wat betekent de Triënnale voor de Kortrijkzaan en de regio?

Hilde: “De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken. De rijke geschiedenis van de stad vormt een leidraad door het parcours. Bekende en minder bekende erfgoedparels zetten uitzonderlijk hun deuren open voor hedendaagse kunst.”

Patrick: “Tijdens een bezoek aan de Triënnale leer je Kortrijk kennen als een stad in beweging, Het parcours kronkelt ook langs nieuwe stadsparken en straten die een grote transformatie hebben ondergaan. Je komt ook langs dingen die je graag nog eens wil opnieuw bezoeken.”

Wat is jullie tip voor de bezoekers?

Hilde: “Het zoutwerk van Motoi Yamamoto, om kippenvel van te krijgen.”

Patrick: “Zeker de Gotische zalen bezoeken in het stadhuis met uitheems patchwork en tekeningen van de academie rond een zeer oud schilderij.” (PVH)

Wat en wanneer is de Triënnale Kortrijk?

Triënnale Kortrijk 2024 vindt plaats van 29 juni tot en met 6 oktober op 14 verschillende erfgoedlocaties in de binnenstad van Kortrijk, telkens van dinsdag t.e.m. zondag en van 10 uur tot 18 uur. Het thema is dit jaar ‘After Paradise’, en confronteert de bezoeker met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu.

Waar kunt u de kunst bekijken en wie zijn de kunstenaars?

De 14 locaties, van het station over de Paardenstallen tot de Kasteelkaai, vindt u op het stadsplan hierboven. De Triënnale wordt dit jaar gecureerd door Patrick Ronse van Be-Part, Platform voor actuele kunst, Kortrijk-Waregem en Hilde Teerlinck van de Han Nefkens Foundation in Barcelona. Zij nodigden voor deze derde editie eenentwintig nationale en internationale kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren.

Dit zijn de 23 kunstenaars wier kunst meer dan drie maanden lang in Kortrijk geëxposeerd wordt: Rachel Valdés (Happily Ever After – Kasteelkaai) Felix Beaudry (Patri-achers, Patri dishes/ Hang Man, by Her Own Design – Stadhuis), Charif Benhelima (Morning Light – Broeltoren), Jordi Bernadó (Mörkret – Broelkaai Texture),

Kasper Bosmans (Poison – Baggaertshof), Nathan Coley (The Lamp of Sacrifice – Academie Kortrijk), Nico Dockx (Parrot Pavilion – Begijnhofpark), Laia Estruch (Trena – Grote Markt), Felix Gonzalez-Torres (”Untitled” – Broelkaai 6 en diverse plekken in de stad), René Heyvaert (52 werken en parafernalia – Broelkaai 6)

Roni Horn (Still Water – Broelkaai 6), Joiri Minaya (Redecode II: La Dorada – Station), Małgorzata Mirga-Tas (Herstories – Historisch Stadhuis), Vladimir Nikolic (A Document/Painting – Paardenstallen), Erkan Özgen (Wonderland – Broeltoren), Oksana Pasaiko (Short Sad Text – Broeltoren), Abraham van Diepenbeeck (Mozes slat water uit de rots – Historisch Stadhuis), Jan Van Imschoot (Monument for 1302/Na Abraham – Historisch Stadhuis),

Shirley Villavicencio Pizango (In the end everyting begins again – Wit.h), Pei-Hsuan Wang (Every Love Story is a Ghost Story – Rhizome_), Sarah Westphal (Becoming a Body of Water – Texture), Lee Wen (Ping Pong Go-Round – Casinotuin) en Motoi Yamamoto (Staying in Time – Karmilitessenkapel).

Meer info vindt u bij musea@Kortrijk.be of 056 27 78 50