De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS/GECT) blaast 15 kaarsjes uit: een ideale gelegenheid voor De Panne en Franse buurgemeente Bray-Dunes om er op zaterdag 15 en zondag 16 juni een gigantisch grensoverschrijdend feest aan te koppelen, ‘Geant! Reuze!’. Op de valreep werd het programma lichtjes gewijzigd, omdat de weergoden vooral zaterdag dreigden om roet in het eten te gooien. Maar na regen kwam zonneschijn, én een massa geïnteresseerd publiek.
De beleidsmakers van Bray-Dunes en De Panne hebben bevestigd dat ze de grensoverschrijdende samenwerking tussen beide gemeentes willen aanmoedigen door een reeks evenementen te organiseren die een blijvende indruk zullen nalaten op hun medeburgers.
Géant! Reuze! staat onder de artistieke leiding van Le Bateau Feu in Duinkerke, die als uitgangspunt voor de mooie samenwerking tussen de twee gemeentes het verhaal uitwerkten van de sterke vriendschap tussen de reuzen Tesche Noom, Gusta, Aloïs en Zénobie, de symbolen van de twee grensgemeentes, en waarbij het vissersverleden centraal staat. Dat werd dik in de verf gezet in de Kasteelstraat, met de Visschersfeeste.
Stunts
Zaterdagavond waren de Pannenaars uitgenodigd in Bray-Dunes, op de ‘Place Jérôme Rubben’. De adembenemende openluchtvoorstelling ‘Gravir’ met halsbrekende stunts van een vrouwelijk acrobatenduo werd door de weersomstandigheden verplaatst naar zaal Danny Boon, en de zondagochtendvoorstelling in De Panne werd helaas afgelast. In Bray-Dunes zorgde fanfare Parquet Sauvage in kleurrijke outfits voor een geweldig folkloredansfeest, en zo zat de sfeer toch helemaal goed.
Zondag startte het feest in omgekeerde richting, vanuit Bray-Dunes, met een feestelijke muzikale optocht richting het nieuwe uitkijkpunt Westerpunt in De Panne, waar iedereen ‘s middags kon picknicken. De tocht van 6 km startte onder begeleiding van de gemeentelijke harmonie en de ‘vliegers’ van Bray-Dunes, met een parade van accordeonist Bastien Charlery en de paarden van ‘Elevage du bon coin’.
Rond 14 uur weerklonken de feestelijke nummers van Koninklijke Harmonie Nu of Nooit op de Esplanade, en wandelde de intussen sterk aangegroeide stoet de Zeedijk af, om via de Zeelaan te eindigen op de Markt in De Panne. Daar verwelkomde schepen Nicolas Luyssen, in de plaats van burgemeester Bram Degrieck, het hele gezelschap. Hij wees op het belang van dit mooie, grensoverschrijdende initiatief.
Grensoverschrijdende samenwerking
Christine Gilloots, burgemeester van Bray-Dunes en vicevoorzitter van de Communauté Urbaine de Dunkerque, belast met grensoverschrijdend beleid, benadrukte: “Het is aan ons om de grensoverschrijdende samenwerking te promoten, waarbij we elkaar aanvullen en ideeën uitwisselen, samen dingen ontdekken, vriendschappen opbouwen. Want samen zijn we veel rijker en sterker!”
Dan namen Pier en Leentje Kloeffe (alias Filip Berquet en Rietje Sinnaeve) de honneurs over, en zoals altijd deden ze dat op een leuke, ludieke manier. Ze gingen de conversatie aan met de Franse ‘Brigitte’, die vertelde dat ze een studie had gemaakt over de reuzen en dat ze vandaag de stem vertolkte van reus Tesche Noom, het symbool van Bray-Dunes. Toen ze liet merken dat Tesche Noom blijkbaar een oogje had op Gusta Krokke, de dochter van het visserspaar, de reuzen Aloïs en Zénobie, tikte Pier Kloeffe haar meteen op de vingers: “Je weet toch dat Gusta getrouwd is!”.
Brigitte repliceerde: “Maar je kunt toch niet ontkennen dat Tesche Noom, ook een visser, en aantrekkelijke vrijgezel is!” “Ja, net als ik, heeft hij een baard, maar hij is al wel 87”, merkte Pier Kloeffe op. Na de grappige conversatie nodigde hij Brigitte en Tesche Noom uit om samen met hem en Leentje het kermisdorp Carnivale te verkennen, met de reuzendieren, een originele draaimolen, leuke attracties, die alle bezoekers onderdompelden in een fantastische en ecologische wereld. Daarna gingen ze de sfeer opsnuiven op de Visschersfeeste in de Kasteelstraat, zodat ze zeker tegen 17 uur weer op de Markt waren om het tegen elkaar op te nemen in een liedjesbattle.
Visschersfeeste
Op de Visschersfeeste draaide alles rond het thema visvangst. Als blikvanger stond bij het begin van de straat garnaalvisser Marius Dugardein, samen met zijn paard en kar. Wat verderop kon je bij Club 46 proeven van een ‘stutte mé gernoars’. Er waren ook lekkere foodkraampjes met gerookte zalmburgers of kibbelingen. Bezoekers konden kennismaken met oude ambachten of een nostalgisch kijkje nemen in het kleine visserijmuseum ‘Retrohuis De Vishwinkel’. Natuurwerkgroep De Zeevonk demonstreerde de verschillende vissoorten aan onze kust.
Om 17 uur was het tijd voor de Liedjesbattle, en hoe kon het ook anders dan dat Pier en Leentje Kloeffe, samen met het hele publiek op de Markt uit volle borst het lijflied van de Pannenaars brulden: “Leve De Panne”!
(MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier