Nog exact 50 dagen en dan spelen onze Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal. Hoewel de coronamaatregelen nog voor veel onduidelijkheid zorgen, zijn er in Poperinge en Ieper toch concrete plannen voor een EK-dorp. “Er zal misschien minder volk zijn, maar daarom niet minder ambiance”, klinkt het bij Steven Meulenaere en Michael Inion, de mannen achter het concept in Poperinge.
Op voorwaarde dat de coronamaatregelen het enigszins toelaten om het evenement minimaal rendabel te maken, zal het Clarebout EK-dorp in Poperinge plaatsvinden van vrijdag 11 juni tot en met zondag 11 juli. Daarmee is het Poperingse supportersdorp aan zijn derde editie toe. “In 2016 was ik medeorganisator van het kleinschalige ‘Petit Pop-up’ op de koer achter het toenmalige hotel-restaurant Belfort”, vertelt Steven Meulenaere (35), die beroepsmatig het gloednieuwe IJs- en eethuis Goeste op de Grote Markt in goede banen leidt. “In 2018 zetten Michael Inion (36) van Sound & Light Projects en ik onze schouders onder een tweede editie. Door het overdonderende succes van 2016 weken we uit naar een ruimere locatie, die ongeveer zes keer groter was als de vorige, namelijk de groene zone in het Rekhof waar het gemeenschaponderwijs en de secundaire Freinetschool sinds kort hun intrek namen. Dat concept sloeg opnieuw heel erg aan. Bij elke match van de Belgen moesten we zelfs supporters weigeren omdat we vroegtijdig de maximumcapaciteit van 2.000 toeschouwers bereikten.”
“Halfweg mei hakken we de knoop definitief door, dat geeft ons nog voldoende marge”
“Kort na de editie van 2018 gingen we al op zoek naar een locatie binnen de ring die minstens dubbel zo veel ruimte biedt. Na een gesprek met brouwer Philip Lahaye kwamen we uit op zijn weide van 10.000 m² achter de brouwerij en Gamma in de Casselstraat, tegenover supermarkt Aldi waar we de ingang van het evenement voorzien. Aan de andere zijden grenst het weiland aan de Vleterbeek en de ring. De grote voordelen van deze stek zijn opnieuw de mooie groene omgeving en de centrale ligging die de nodige veiligheid kan waarborgen. We kregen dan ook vrijwel meteen groen licht van de burgemeester. Bijkomend voordeel is trouwens dat we deze keer de vaten bij wijze van spreken letterlijk van de brouwerij naar de weide zullen kunnen rollen”, grapt Steven.
“Veel omwonenden zijn er niet, dus ook naar omgevingsoverlast toe is het een geschikte plaats. Om de geluidsoverlast te beperken, zullen de boxen gericht staan naar de ring. Bij de vorige editie hielden we een vooraf een infovergadering voor de buurt en boden we een bewonersreceptie aan op de vooravond van de opening. Momenteel is het afwachten wanneer en of we zo’n infosessie ook deze keer kunnen organiseren, maar we hopen alvast op de nodige portie goodwill van de nabije omgeving.”
Coronaveilig
Een grootschalig evenement organiseren in coronatijden, het lijkt onbegonnen werk. Maar Steven en Michael zijn goed voorbereid. “We werkten meerdere draaiboeken uit die rekening houden met een aantal mogelijke maatregelen die in juni nog aan de orde zullen zijn. Om controle te houden op het bezoekersaantal zullen we met toegangskaarten werken die op voorhand gereserveerd moeten worden. Hoeveel de toegangsprijs precies zal bedragen, staat nog niet vast. In elk geval voorzien we een compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van een drankbon.”
“Cruciaal in de beslissing zal het minimumaantal toegelaten bezoekers zijn. Is dat slechts 50, dan heeft het uiteraard geen zin, maar van zodra we het enigszins rendabel kunnen maken, gaan we ervoor. Halfweg mei hakken we de knoop door, dat geeft ons voldoende marge om tijdig te bestellen en op te bouwen. Net de immense grootte van de weide biedt ons ook heel wat speelruimte om rekening te houden met een aantal sociale afstandsmaatregelen”, vindt het tweetal. “Zelfs als we 10 m² bewegingsruimte per bezoeker moeten garanderen, kunnen we nog 1.000 man toelaten. We zullen ook werken met twee krachtige P3-LED-schermen, waardoor we de toeschouwers over twee uithoeken kunnen spreiden. We zullen het misschien met minder kijklustigen moeten stellen, maar daarom zal er niet minder ambiance zijn.”
WK-dorp in 2022
Waar er organisatorisch een aantal verschillen met de vorige editie zullen volgen, willen Steven en Michael zo weinig mogelijk sleutelen aan het inhoudelijke luik. “De formule zat goed. Ook nu zullen we de plaatselijke verenigingen vragen om te tappen en willen we graag inzetten op randanimatie zoals springkastelen, aangevuld met thema-avonden of optredens van lokale muziekbandjes. Nieuw deze keer is dat we werken met één hoofdsponsor: de firma Clarebout Potatoes uit Nieuwkerke. Vandaar de naam Clarebout EK-dorp. Tot slot: eind november 2022 start het WK voetbal in Qatar. Ook daarvoor hebben we nu al plannen om een supportersevenement te organiseren. Momenteel zijn we daarvoor nog in overleg met de stad voor een geschikte locatie.”
Meer info via wkdorppops@gmail.com of op de Facebookpagina Clarebout EK-dorp. (SVP)
In Ieper willen ze het EK én de Belgian Cats tonen op grote schermen
Als de coronamaatregelen het toelaten staat Patrick Thijs en zijn team van Frietrock klaar om de wedstrijden van de Rode Duivels op het EK voetbal uit te zenden op groot scherm op de Grote Markt van Ieper. Ook de wedstrijden van de Belgian Cats op de Olympische Spelen zouden getoond kunnen worden.
“Er staat een samenwerking op poten met de horeca om grote schermen op de Grote Markt te zetten”, bevestigt schepen van Evenementen Diego Desmadryl (Open Ieper). “Dat is wel met uitzondering van de eerste zaterdag van juli. Dan staat Kattenkronkels gepland en dus zoeken we voor dat weekend nog een alternatieve locatie. Alles staat op poten, maar we wachten natuurlijk de maatregelen van het moment af. Momenteel zijn buitenactiviteiten nog niet mogelijk. We willen iets gelijkaardig organiseren rond het EK basketbal en de Olympische Spelen, aangezien de Belgian Cats toch een heel nauwe band hebben met onze stad.”
Afwachten
De organisatie is in handen van Patrick Thijs, uitbater van Frituur De Leet en organisator van Frietrock, in samenwerking met Rudi Declercq van Den Anker en Petrus als vertegenwoordiger van de horeca op de Grote Markt. “Het is afwachten wat de overheid beslist”, zegt Patrick Thijs. “Hoeveel volk kan er komen? Moeten we met bubbels werken? Kunnen we achteraf een dj programmeren? Dat weten we allemaal niet. We hebben wel al het nodige materiaal. We kochten onlangs nog een nieuw groot scherm aan, ook om te gebruiken op Frietrock. We hebben bars, decoratie, een samenwerkingsovereenkomst met AB InBev…”
Het is ook nog niet duidelijk of het om een omheind of open dorp zou gaan. “Als de overheid ons oplegt dat er toegangscontrole moet zijn, dan zullen we dat opvolgen. Wij gaan er voorlopig van uit dat het wel kan doorgaan. We kunnen ons snel aanpassen naargelang de maatregelen”, besluit Patrickdie bevestigt dat ook de wedstrijden van de Belgian Cats op de Olympische Spelen getoond zouden worden. “Daarvoor namen we al contact op met de Ieperse basketclubs voor een samenwerking.” (TOGH)
‘Panna’ in De Panne, nog geen concrete plannen in Koksijde, Veurne en Diksmuide
In de zomer van 2018 werden in verschillende steden en gemeenten in onze regio heuse WK-dorpen gebouwd. Dat was onder andere het geval in Diksmuide, Veurne en Koksijde, maar in die steden zijn er op dit moment geen concrete plannen voor een EK-dorp. “We hebben begin 2021 één aanvraag ontvangen van Dixmuda4Devils”, vertelt Diksmuids schepen van Sport Marc De Keyrel (CD&V). “De vorige keer hadden zij hun WK-dorp op de parking van het oude zwembad De Kupe. Die locatie is nu echter niet beschikbaar, aangezien ons vaccinatiecentrum zich daar bevindt. Momenteel zijn er nog te veel onzekerheden om concrete afspraken te maken. We wachten de beslissingen af van de federale regering op het vlak van evenementen om verdere afspraken te maken.”
Dat wordt ook bevestigd door Thomas Bal, een van de mannen achter Dixmuda4Devils. “Qua locatie dachten we aan een weide dicht bij de IJzertoren. Voorlopig houden we de boot echter nog wat af. Maar de plannen zijn nog niet helemaal opgeborgen. Mocht blijken dat er straks toch iets mogelijk is, kunnen we wel snel schakelen.”
Het stadsbestuur van Veurne zal dit jaar zelf geen initiatief nemen om een EK-dorp te bouwen. “Maar we geven externe organisatoren wel de kans om onze Zomerarena te huren als coronaveilig en kolkend amfitheater om de matchen van de Rode Duivels te volgen”, klinkt het. Ook in Koksijde wacht het gemeentebestuur nog wat af. In De Panne zijn er wel al plannen. Daar wil het gemeentebestuur onder de noemer ‘Panna’ voetbalwedstrijden tonen op groot scherm op het Marktplein. (MVO/KPL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier