Damme Jazz eert Toots Thielemans: “Behoren al tot de grootste jazzfestivals van België”

Joachim Coens, Geert De Buyser en Kobe Gregoir. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In het weekend van 31 augustus en 1 september heeft de derde editie plaats van Damme Jazz. Verwacht je aan heel wat (inter)nationale toppers uit de jazzwereld én een eerbetoon aan baron Toots Thielemans. “We behoren al tot de grootste jazzfestivals van België”, zegt organisator Geert De Buyser.

In de sfeervolle Zustertuin in de Burgstraat in Damme heeft op 31 augustus en 1 september opnieuw Damme Jazz plaats. Damme Jazz is een initiatief van vzw22, opgericht door galerijhouders Geert en Jolien De Buyser en jazzpromotor/drummer Kobe Gregoir. Op zaterdag mag de Belgische jazzpianist Bram De Looze om 17 uur het festival openen. Daarna beklimt het Marcio Philomena-trio het podium. Hij was finalist van de Montreux Jazz Festival Guitar Competition in 2013. De eerste dag wordt afgesloten door Brussels Jazz Orchestra ft. Camille Bertault. Voor dit project zijn 12 nummers van Serge Gainsbourg gearrangeerd door BJO musici, waaronder de klassiekers Je suis venu te dire que je m’en vais en couleur café. De tweede dag, zondag, gaat van start met What a wonderful Toots: een eerbetoon aan baron Toots Thielemans, met Eric Melaerts op gitaar en Bruno Castelluci, die 40 jaar drummer was bij Toots, op drums. Verder speelt Patrick Deltenre mee op gitaar en mondharmonica en bespeelt Bart Denolf, die 17 jaar lang de vaste begeleider was van Toots, de contrabas. Daarna is het de beurt aan Kobe Gregoir Group ft. Danielle Zawadi. Dit is een samenwerking tussen spoken word-artieste Danielle Zawadi en jazzdrummer Kobe Gregoir. Het resultaat is een intrigerende nieuwe vorm van jazzmuziek. Het Tivon Pennicott Quartet – met Pennicott als tenorsaxofonist, componist en zanger – mag het festival afsluiten.

Mooie mix

“We hebben opnieuw een mix samengesteld van jong Belgisch talent, internationale artiesten en jazz voor een breder publiek”, zegt medeorganisator Geert De Buyser. “In korte tijd zijn we erin geslaagd om bij de grootste jazzfestivals van België te behoren en onze ambitie reikt nog verder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier