Bruggeling Jean Caerels is al 50 jaar figurant in de Heilig Bloedprocessie: “Ik waak erover dat niemand een horloge draagt”

Jean Caerels als de apostel Petrus.
Stefan Vankerkhoven

Figurant Jean Caerels (77) neemt op Hemelvaartsdag voor de vijftigste keer deel aan de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Deze zomer zal deze Bruggeling ook voor de elfde keer enthousiast mee de Gouden Boomstoet helpen organiseren.

“Nee, ik kreeg die passie niet met de paplepel mee”, zegt voormalig bankbediende Jean Caerels. “Het is allemaal begonnen op het werk, bij KBC. Ik was 25 en mijn collega Fabienne Neels, die toneelactrice was bij de Hoofdkamer van de Heilige Geest, vroeg mij of ik wilde meedoen met de Heilig Bloedprocessie. Nadien ben ik lid geworden van deze rederijkerskamer.”

Petrus

“Bij mijn allereerste deelname moest ik met een vlaggenstandaard voor de groep, die Het Laatste Avondmaal uitbeeldt, stappen. Maar toen er het jaar erop een apostel wegviel, mocht ik op de wagen de ongelovige Thomas spelen. Geen gesproken rol, maar nadien was ik tien jaar Petrus, in opvolging van Boudewijn van Vlaenderen.”

“Eén keer heeft onze groep een fikse blaam gekregen van de toenmalige algemeen coördinator Benoit Kervyn. We hadden een apostel tekort en vroegen een medewerker, die voordien achter de schermen meehielp met het passen van de kostuums, om in te springen als twaalfde apostel. Wat wij niet wisten, was dat die man een alcoholicus was.”

Wijn

“Tijdens Het Laatste Avondmaal drinken de apostels wat wijn. Maar bij het einde van de processie zat die twaalfde apostel ladderzat aan tafel. Ik ben toen bij een boze Benoit gaan pleiten voor onze hele groep”, herinnert Jean Caerels zich nog levendig.

Toen de processie in het jaar 2000 drastisch vernieuwde, stelde Jean Caerels zich kandidaat om een nar te worden van het nieuwe tafereel dat een middeleeuwse markt uitbeeldde. “Na 25 jaar op een wagen gevoerd te worden, wilde ik weer stappen. Ik had al ervaring als nar in de Stoet van Canteclaer in Deinze.”

“Als rechterhand van regisseur Etienne Mommerency had ik al aan vele stoeten deelgenomen, waaronder de Geitestoet in Wilrijk, de Garnaalstoet in Oostduinkerke en natuurlijk de Gouden Boomstoet.”

Lastige rol

“Een nar vertolken is een lastige rol, je moet voortdurend rondlopen en voor de grap aan uitwerpselen van paarden ruiken. Je bent een mimespeler en als hoofdnar was ik de na-aper van de graaf van Vlaanderen. Die rol heb ik vier à vijf jaar opgenomen. “

“Maar toen de groep van de Verrijzenis moest verjongen en een nieuwe groepsverantwoordelijke zocht, heb ik mij 15 jaar geleden kandidaat gesteld. Nu ben ik in die groep nog altijd Petrus.”

“Sinds corona geef ik de toeschouwers geen hand meer, behalve de bisschop en de burgemeester”

“Voor corona gaf ik toeschouwers een hand, sinds de pandemie doe ik dat niet meer. Ik hou het bij de groet vrede zij met u. De enigen die wel nog een handdruk krijgen, zijn de Brugse burgemeester, de bisschop en zijn genodigden, die op de eerste rij zitten in de tribune aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Indertijd ook de socialist Renaat Landuyt. De enige die niet naast de bisschop wilde zitten, was de vrijzinnige burgemeester Frank Van Acker.”

Geen horloges

“Ik waak erover dat niemand in mijn groep horloges draagt. Jammer dat de processie niet meer aan de Beurshal start. William Degroote, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie, heeft mij verteld dat het BMCC te veel geld vraagt voor haar gelijkvloerse hal. Rond de Halletoren is het een drukte van jewelste.”

“ Kleinvee en kleine wagens staan geparkeerd in de Oude Burg. Paarden en grotere wagens houden zich klaar aan den Botanieken Hof. Ik blijf er kalm bij, ik heb immers genoeg ervaring”, aldus nog Jean Caerels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier