Het Grote Bevrijdingsfeest op 26 juni, voorlopig nog op een onbekende locatie, moet voor duizenden jongeren hét evenement worden om de maandenlang opgekropte coronafrustratie te lossen. Bruggeling Tijl Garré is één van de drijvende krachten achter het initiatief. “Het uitgangspunt is zeker positief, maar misschien zullen we ook wel eens de draak steken met de virologen”, lacht Tijl.
Geen cafés, geen fuiven, geen concertjes, geen festivals. Voor de jongeren, en iedereen jong van hart, is het door het hardnekkige coronavirus al maandenlang op de kin kloppen. De frustratie hoopt zich steeds meer op. En dan komt enkele weken terug het nieuws dat niemand minder dan de zoon van de ernstige, strenge vaccinoloog Pierre Van Damme – notoir tegenstander van snelle versoepelingen – eind juni een groot bevrijdingsfeest wil organiseren om het einde van de coronacrisis te vieren. Vader en zoon hebben soms meningsverschillen maar respecteren elkaar, zo klinkt het voorzichtig in de media.
Maar Tom Van Damme, zo heet de zoon van de vermaarde vaccinoloog, organiseert Het Grote Bevrijdingsfeest, zoals het ambitieus genoemd wordt, niet alleen. Ook Bruggeling Tijl Garré speelt een belangrijke rol in wat hét evenement moet worden waar jongeren voor het eerst sinds maanden opnieuw écht uit de bol gaan.
Avontuurlijk
“Tom Van Damme is al jarenlang een goede vriend”, zegt Tijl. “En hij is nu ook een collega. Tom werkt net als ik voor de avontuurlijke reisorganisatie Travelbase, het vooral op jongeren gerichte bedrijf dat opgericht werd door Charles Van den Bossche en Simon Vandeweghe; twee vrienden die samen in Brugge op school zaten. De basis voor het bedrijf werd in 2010 gelegd met de liftwedstrijd ‘Route du Soleil’ waarbij jongeren in etappes zo vlug mogelijk naar Barcelona moesten zien te liften. Ik nam er zelf aan deel als vrijwillige begeleider en zo leerde ik ook Tom Van Damme kennen die ook deelnam. Reizen, het avontuur opzoeken… het heeft me al altijd aangesproken. Zo ondernam ik in 2011, met mijn goede vriend Wouter Cocquyt, een fietstocht van zesduizend kilometer voor het goede doel richting Istanbul.”
“We denken aan een ‘destruction room’ op het feest, om de opgekropte frustraties uit te werken”
Als op jongeren gerichte reisorganisatie voelt het bedrijf waar Tijl voor werkte de coronacrisis met alle beperkingen uiteraard dubbel zo hard. “Het idee groeide dat er iets moest gebeuren voor de jongeren. Er moet eindelijk perspectief komen. Bij een lange loop-, wandel-, of fietstocht is dat ook zo: als je weet dat er een mooie beloning wacht op een duidelijke eindmeet, dan heb je de moed om te blijven doorgaan. Het idee om een groot bevrijdingsfeest te organiseren, is dus eigenlijk spontaan gegroeid binnen onze organisatie”, vertelt Tijl.
“Een locatie kunnen we nog niet verklappen, ook omdat we nog verschillende opties bekijken. Al zal het wellicht wel zo centraal mogelijk in Vlaanderen zijn. Veel hangt af van wat er tegen dan virologisch mogelijk zal zijn, maar we hopen natuurlijk op zo weinig mogelijk beperkingen.”
Corona-testdorp
“En we zijn ook bereid om een groot corona-testdorp bij het festivalterrein te plaatsen, mocht dat nodig zijn. Wat je mag verwachten? Zoveel mogelijk laagdrempelige fun, voor elk wat wils. We denken bijvoorbeeld ook aan een ‘destruction room’ om de opgekropte frustraties uit te werken. Echt grote namen gaan we niet programmeren want we vragen maar 17 euro voor een ticketje. Het concept en uitgangspunt is zeker positief maar de kans zit er wel in dat we op de een of andere manier de draak steken met de virologen en enkele politici.” (lacht)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier