Brugge koopt geen enkel kunstwerk van de Triënnale aan. Alle twaalf installaties zullen begin september afgebroken worden. Dat heeft het stadsbestuur deze week beslist. Wat rest is een boek en de kans op andere, toekomstige invullingen van ondergewaardeerde Brugse plekjes.
Op 1 september valt het doek over de Triënnale Brugge. Sedert midden april hebben twaalf hedendaagse kunstenaars en architectenbureaus evenveel Brugse plekjes ingepalmd. Hun installaties bieden een tijdelijke meerwaarde voor onderbenutte plaatsen in de binnenstad en in West-Brugge.
Tijdelijk
Het stadsbestuur wenst geen van die twaalf kunstwerken aan te kopen. Zelfs niet de mooie, grote bronzen laarzen van Ivan Argote op de Speelmansrei. “Met zijn beslissing staat de visie van het college op dezelfde lijn van het opzet van de Trinnale, die tijdelijke ingrepen beoogt. De beslissing is niet ingegeven door budgettaire redenen. De kunstenaars blijven eigenaar van hun werk en zullen het volgende maand verwijderen”, stelt schepen Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus.
Het betekent dat vier Brugse Triënnales slechts één blijvertje opleverden : de ‘Collonade’ van architect Gijs Van Vaerenbergh uit 2021 – een roestbruine doolhof van zuilen – prijkt nog altijd in het Baron Ruzettepark. Maar volgens Franky Demon heeft de huidige Triënnale een aanzet gegeven om in de toekomst nog gebruik te maken van onder meer de tuin van het Kapucijnenklooster in de Hauwerstraat en om de open ruimte in Sint-Obrechtstraat te blijven hanteren als buurtparkje. De banken en het raamwerk van deze gemeenschapstuin verdwijnen er, maar de weelderige planten worden behouden.
Boek
Wat rest na de editie 2024 – op cijfers over het aantal bezoekers is het nog wachten – is het boek ‘Futuring Spaces of Possibility’. Hierin verdiepen curatoren Shendy Gardin en Sevie Tsampalla zich in de transformatieve kracht van tijdelijke infrastructuren. Alle installaties en nevenprojecten komen uitvoerig aan bod.
Maar het interessantste luik van deze publicatie is het laatste hoofdstuk over toekomstmogelijkheden. Koen Timmerman, beleidsmedewerker van de Stad Brugge, belicht in een gesprek met architect Joachim Declerck dé grote uitdaging van Brugge: de vereiste stedelijke transitie in het kader van de klimaatverandering. Daarin kan het beter benutten van bepaalde plekken, zoals voor de Triënnale, een belangrijke factor zijn.
‘Futuring Spaces of Possibility is uit bij MER. Books, telt 264 pagina’s en kost 29,90 euro
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier