Brugge en Kortrijk grijpen naast de titel voor Europese Culturele Hoofdstad in 2030

Dalilla Hermans, trajectbegeleider voor Brugge 2030. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Noch Brugge noch Kortrijk werden geselecteerd door de internationale jury om verder mee te dingen naar de titel Europese Culturele Hoofdstad van Europa in 2030.

Eind 2022 stelde Brugge zich, net als Kortrijk, kandidaat om Europese Culturele Hoofdstad (ECOC) te worden in 2030. De weg naar deze prestigieuze titel is een lang parcours. Anderhalf jaar lang verkende het Brugge 2030-team het pad, voerde het heel wat gesprekken én luisterde het aandachtig. Alle bevindingen werden gebundeld in het ‘Bidbook Preselectiefase’, dat op 2 september 2024 officieel werd ingediend.

Zes steden

Zes Belgische steden dienden een dossier in: Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Namen en Molenbeek. Alle kandidaten hebben tussen 21 en 23 oktober hun Bidbook toegelicht en verdedigd voor een internationale jury.

Volgens Brugs burgemeester Dirk De fauw heeft Brugge 2030 het afgelopen anderhalf jaar een boeiend traject doorlopen: “De projecten die plaatsvonden ter voorbereiding van de kandidatuur zullen nog blijven nazinderen. Er zijn hechtere relaties ontstaan tussen culturele spelers en heel wat andere sectoren. Het thema ‘the art of Conversation’ heeft zijn relevantie voor Brugge meer dan aangetoond.”

Opgeheven hoofd

Op donderdag 24 oktober stelde de jury haar rapport voor en besliste welke steden er verder gaan naar de volgende fase in het selectieproces. Brugge grijpt naast de kans om verder te gaan, net als Gent en Kortrijk.

Brugs trajectcoördinator Dalilla Hermans is teleurgesteld: “Maar we staan hier met opgeheven hoofd. We hebben onze kandidatuur voor ECOC 2030 volop ingezet om mensen samen te brengen via kunst en cultuur. En die kunst van het gesprek – the art of Conversation – heeft nieuwe verbindingen mogelijk gemaakt en heel wat zaadjes gepland waar Brugge verder mee aan de slag kan.”

Lessen trekken

De steden Leuven, Molenbeek en Namen strijden wel verder in de volgende ronde. Begin 2026 zal uiteindelijk bekendgemaakt worden welke Belgische stad de titel van Europese Culturele Hoofdstad in de wacht sleept.

Brugs schepen van Cultuur Nico Blontrock zal de volgende weken het afgelegde traject evalueren en de belangrijkste lessen ook meenemen naar de uitbouw van ons beleidsprogramma voor de volgende zes jaar als cultuurstad: “We staan zeker open voor een verdere samenwerking met de uiteindelijke laureaat bij de realisatie van zijn programma voor ECOC 2030. We wensen de steden die verder meedingen naar deze titel alle succes.”

Meer informatie over het al afgelegde parcours staat op www.brugge2030.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier