Blijft Brugs bierfestival dan toch achter met kater? “We hopen volgend jaar nog te bestaan, maar een zekerheid is dat niet”

Dreigt na zestien edities het einde voor het Brugs bierfestival? © Davy Coghe
Redactie KW

Dreigt na zestien edities het einde voor het Brugs bierfestival? De organisatie denkt alvast na over de toekomst na een tegenvallend weekend. Waar in het verleden tot 18.000 bezoekers een biertje kwamen proeven, stopte de teller afgelopen weekend op minder dan 10.000. “We hopen nog net break-even te draaien. Op vlak van sfeer was het top, maar het aantal toeschouwers viel tegen en die trend is al een paar jaar bezig”, zegt Marc Vandepitte van de Brugse Autonome Bierproevers (BAB).

Het is ondertussen een jaarlijkse afspraak geworden voor bierliefhebbers in Brugge. Het Brugs bierfestival veranderde de voorbije zestien edities diverse keren van locatie, maar nu vond het een ‘vaste’ stek in het BMCC. “De locatie is top, op de organisatie en onze vrijwilligers valt niks aan te merken en ook de datum is goed. Alleen zien we al vijf jaar een trend dat de belangstelling voor het festival daalt”, beseft Marc Vandepitte.

Verlies

Nochtans was er voor de bierliefhebber opnieuw véél te beleven. Meer dan 60 brouwers tekenden present met ruim 400 biertjes om te proeven. “En toch zal het bezoekersaantal dit jaar onder de 10.000 liggen. Een symbolische grens. Zeker als je weet dat we tijdens topedities tot 18.000 mensen mochten verwelkomen. Het moet financieel nog rendabel blijven. Daar moeten we nuchter in zijn.”

Zo dreigt een toekomstige kater voor het Brugs bierfestival. En komt het festival in z’n huidige vorm ook meteen op de helling te staan. “Een drama zal het dit jaar niet zijn. We hopen ongeveer break-even te draaien of het verlies te beperken”, aldus Vandepitte. “Je moet weten dat we het ergens wel hadden verwacht. Bierfestivals hebben het overal ter wereld moeilijk. Net daarom voerden we op voorhand al zoveel mogelijk besparingen door. Zo was er bijvoorbeeld de terugkeer van de jetons in plaats van het digitale betaalsysteem. Maar we moeten toegeven dat de grote opkomst die we op andere edities hebben gezien dit jaar is uitgebleven en dat vertaalt zich in de cijfers. Op zaterdag was het tussen 15 en 20 uur druk, alleen kwam het in de uren daarvoor véél te traag op gang. Ik moet wel zeggen dat de staking op de luchthaven van Charleroi ons deels parten speelde. Daardoor konden veel buitenlandse bezoekers niet komen.”

Andere formule?

En zo moeten ze bij de Brugse Autonome Bierproevers nadenken over de toekomst. “Het is niet aangenaam om aan onze 170 vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten, te moeten zeggen dat we geen winst maken of zelfs verlies draaien. We hebben die winst ook nodig om onze maandelijkse evenementen tijdens het jaar te organiseren. Net zoals we een deel van de winst normaal altijd aan goede doelen schenken. Dus ja, we hopen volgend jaar nog te bestaan. Is het niet in de huidige formule, dan hopen we een alternatief uit te werken. Downsizen is een optie met tickets die je op voorhand moet kopen. Ook een ééndaags festival is een mogelijkheid. De komende weken maken we de balans op”, besluit Vandepitte. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier