Bijna 20 activiteiten zetten rijke kustverleden in de kijker

(c) Collectie Stad Oostende – CC by 4.0 Herman Defurne
Redactie KW

Onder het motto ‘Thuis’ staat Erfgoeddag op zaterdag 20 en zondag 21 april volledig in het teken van het rijke verleden van de kust. Voor deze 23ste editie staan er in Oostende 19 gratis erfgoedactiviteiten op het programma, met het Maritiem Instituut Mercator als kloppend hart van het ‘Erfgoedweekend’.

“Elk jaar zetten we ons in om op Erfgoeddag, dé hoogdag van ons cultureel erfgoed, een boeiend programma aan te bieden. Stad Oostende richt de schijnwerpers op het thema ‘Thuishaven Oostende’ en zet haar rijk roerend erfgoed (zoals eeuwenoude voorwerpen en kostbare archiefstukken) en immaterieel erfgoed (verhalen en ambachtelijke technieken) via bijzondere activiteiten voor jong en oud in de kijker”, aldus schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V).

Op zondag 21 april duik je van 10 tot 17 uur in het verleden van het Maritiem Instituut Mercator, voorheen de Stedelijke Visserijschool John Bauwens. Je luistert er naar verhalen voor jong en oud, schuift aan aan de Lego-tafel om je eigen buurt in Lego te maken of je leert netten breien en knopen maken. Ook nemen ervaren maritieme rotten je op sleeptouw doorheen de school, waar leerlingen al sinds 1963 onder meer de richtingen matroos, dek en motoren of maritieme wetenschappen volgen. VRT-journalist Majd Khalifeh komt er ook een lezing geven over zijn zoektocht naar een thuis, gebaseerd op zijn leven als voormalige vluchteling die doorstootte tot de frontlinie van de journalistiek.

Koningin Louise-Marie

Ook andere locaties in Oostende staan op zaterdag 20 en zondag 21 april in het teken van het thema ‘Thuis’. In het Stadsmuseum ontmoet je na sluitingstijd de beroemdste bewoner van het pand, koningin Louise-Marie, tijdens een bijzondere ‘Night at the museum’. Je kunt kennismaken met kerststallen uit verschillende werelddelen, vliegers uit Suriname maken, Marokkaanse thee drinken of je onderdompelen in de wereld van familiegeschiedenis tijdens een genealogische workshop.

“Tijdens de Erfgoedweken kan je in de klas aan de slag gaan met lesmateriaal”

En er is meer: tijdens de Erfgoedweken van 15 april tot 3 mei reiken de Oostendse partners de hand naar het onderwijs en bieden een gevuld activiteitenprogramma voor scholen aan. Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen): “Erfgoed biedt verrassend veel perspectieven voor leerlingen. Tijdens de Erfgoedweken kan je er met je klas (gratis) op uit trekken of in de klas aan de slag gaan met lesmateriaal.” (HH)

Een overzicht van alle gratis activiteiten vind je via www.oostende.be/erfgoeddag. Voor sommige activiteiten is vooraf reserveren gewenst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier