Bijna 100 honden wagen sprong in de Leie tijdens hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve

De oever van de oude Leie-arm liep vol voor de 172ste hondenzwemming. © FM
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

De 172ste editie van de hondenzwemming was andermaal een voltreffer. Exact 98 honden waagden een oversteek. Ook de andere kermisactiviteiten sloegen aan met onder meer 500 lopers en een volle feesttent voor de Ketnetband.

Hoogtepunt van de kermis in Sint-Baafs-Vijve is nog altijd de hondenzwemming, die vandaag aan de 172ste editie toe was. Exact 98 honden waagden een oversteek van de oude Leie-arm. Geen nieuw record, maar toch een opkomst die de organiserende Sint-Bavovrienden tot tevredenheid stemt.

Net als het verloop van de overige activiteiten. “Zo daagden 500 lopers op, waarvan 170 kinderen, voor Wielsbeke Loopt en ook het optreden van de Ketnetband was een voltreffer”, zegt Vincent Herman van de Sint-Bavovrienden. Straks komen ook nog De Romeo’s langs.

Hondenzwemming

Maar de klemtoon ligt nog altijd bij de hondenzwemming. Dit keer waren er vijf reeksen: één voor de kleine honden en telkens twee voor de middelgrote en grote honden. Die laatste twee zwommen dan ook nog eens een finalereeks.

Bij de kleine honden was de winnaar meteen duidelijk en dat was dit jaar Melvin van Cindy De Poortere uit het naburige Dentergem. “Melvin is de jongste jaren niet uit de topdrie weg te slaan. Hij heeft energie te over en is een echte waterrat. Eigenlijk zou hij best gedijen op een boerderij met heel veel landerijen rond”, lacht baasje Cindy.

“Melvin leek wel wat zenuwachtig. Misschien omdat ik het ook spannend vond en de hond dit aanvoelde, maar na aankomst was hij helemaal ontspannen. Dat zwemmen doet hij immers supergraag.” Als prijs kregen hond en baasje een trofee kreeg, een zak hondenvoer en een teddybeer. “Maar hiermee is mijn dochter al aan de haal gegaan”, lacht Cindy.

Geen duw

Het was meteen duidelijk, dat Melvin de snelste was. Bij andere reeksen was het soms nipter, maar de liefst vijf juryleden hielden nauwgezet in de gaten welke hond eerst over de finish komt. “Anders dan veel mensen denken bepaalt het bereiken van de ketting naast de oever de winnaar, dus niet de hond die eerst de oever zelf bereikt”, verklaart jurylid Bernard Vandewalle.

“We zien er ook streng op toe dat de honden zelf te water gaan. Ze een duw geven kan echt niet en leidt tot diskwalificatie. Maar eigenlijk hoeven we nooit in te grijpen, alles verloopt heel eerlijk. De hondenzwemming is een volksgebruik en het is het amusement dat telt”, besluit Bernard.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier