De fabriekshallen van de voormalige site Van Marcke in de Weggevoerdenlaan worden in het najaar het decor voor de tentoonstelling ‘Please, Take a Seat.’. Biënnale Interieur brengt zo een ode aan de stoel.
‘Please, Take a Seat.’ is een overzichtstentoonstelling rond het zitmeubel bij uitstek: de stoel. Biënnale Interieur biedt met dit project een nieuw platform voor merken, ontwerpers en publiek om elkaar te ontmoeten, of het nu in het echt of op afstand is.
De tentoonstelling verbindt twee elementen: een interactieve overzichtsexpo en een gecureerde galerie. Het wordt een open, toegankelijk evenement met zowel een artistieke als commerciële touch.
Nieuw elan
De eerste editie van dit nieuw evenement vindt plaats in het najaar van 2021, en vormt een aanvulling op de bekende Biënnale die in de even jaren blijft doorgaan. Het project moet een antwoord bieden op de prangde vraag van de markt om toch iets te organiseren in het najaar, maar los van dure grote standen. Aangezien het beursmodel onder druk staat, zou dit wel eens een nieuw elan kunnen zijn voor de Biënnale Interieur.
Het is ook de eerste keer dat de fabriekshallen op de voormalige site van Van Marcke – ook bekend als de oude De Coene site – op deze manier worden ingenomen. Badkamerspecialist Van Marcke verliet de gebouwen in de Weggevoerdenlaan in 2019 en bouwde een modern distributiecentrum in Aalbeke. Van de site wil het familiebedrijf een nieuw stadsdeel maken .
Historische locatie
Van Marcke verwierf de gebouwen in de jaren 1960 van de Kunstwerkstede De Coene. De geschiedenis van design in Kortrijk is onlosmakelijk met de gebroeders De Coene verweven. De firma produceerde als eerste Belgische bedrijf triplex. Tijdens de periode tussen de twee Wereldoorlogen vervaardigde het bedrijf unieke houten art deco meubelen. Hun stijl is heel kenmerkend en herkenbaar. Het bedrijf had ook het alleenrecht voor het vervaardigen en verdelen van de Amerikaanse Knoll-meubelen in de Benelux. Hal 1 van Kortrijk Xpo, met de typische houten steunpilaren werd door hen vervaardigd. In de jaren 70 werd het bedrijf opgesplitst in verschillende vennootschappen, waarvan er vandaag nog enkele van bestaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier